„Voi monitoriza îndeaproape situația locuințelor anl de la Gherăiești!”

Joi, 18 iunie 2020, prefectul Liviu Miroșeanu, alături de subprectul Dragoș-Emil Dragu, a condus ședința pentru deblocarea situației în care se află 102 locuințe construite din fonduri ale Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), pe un teren aflat pe raza administrativă a comunei Mărgineni, lângă Parcul Gherăiești. La ședință, au participat o delegație a ANL, condusă de directorul general Adrian Chițescu, reprezentanți ai unităților administrative teritoriale Bacău și Mărgineni împreună cu reprezentanți ai proprietarilor.

În urma discuțiilor, s-a stabilit că situația actuală trenează din anul 2003 când, cu puțin timp înaintea predării locuințelor către beneficiari, la suprafața cartierului rezidențial au apărut emanații de gaze. Acest lucru a dus la imposibilitatea recepționării caselor de către beneficiari, Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), finanțatorul proiectului, aflându-se, până astăzi, în imposibilitatea de a-și recupera investiția de aproximativ 1.000.000 €. La rândul lor, locuitorii nu-și pot înscrie dreptul de proprietate în cartea funciară și nu-și pot exercita celelalte drepturi care decurg din calitatea de proprietar.
Pentru îndepărtarea pungii de gaze s-au contractat serviciile unor specialiști care au propus soluții tehnice diferite.

La finalul ședinței, prefectul județului Bacău a stabilit o întâlnire tehnică la începutul lunii iulie, la care să ia parte reprezentanții Comunei Măgura și ai Municipiului Bacău și specialiștii care au propus soluțiile tehnice pentru a o identifica pe cea mai potrivită.

„A fost o ședință tensionată, încărcată de multe emoții din partea proprietarilor. De aceea, i-am invitat pe reprezentanții ANL și ai celorlalți factori implicați pentru a avea o imagine clară a situației din prezent. Urmează ca, la viitoarea întâlnire, să se discute cu specialiștii pentru a identifica soluția tehnică finală, astfel încât să putem trece la identificarea soluțiilor de finanțare și stabilirea responsabilităților care vor reveni fiecăruia.

Știu că procesul pe care l-am inițiat este unul de durată, dar, acum, primul pas este făcut și vreau să-i asigur pe cei implicați că voi monitoriza îndeaproape această situație, până la finalizarea ei!”, a declarat, la finalul întrevederii, prefectul Liviu Miroșeanu.