Am dispus asigurarea permanenței la unitățile administrativ-teritoriale vizate de ploi torențiale și luarea tuturor măsurilor specifice și necesare pentru prevenirea și diminuarea, după caz, a efectelor negative posibil a se produce

În judeţul Bacău s-au produs în ultimele ore fenomene hidrometeorologice sub forma averselor de ploaie, grindină de dimensiuni medii, vijelie puternică şi frecvente descărcări electrice, fiind prognozate a se înregistra în timp scurt cantităţi de apă în cumul de peste 50 l/mp, chiar 80 l/mp pe arii restrânse.

Localitățile Podu Turcului, Livezi, Motoșeni și Răchitoasa au fost sub avertizare de cod roșu în intervalul orar 17.40 – 19.40. Totodată, în perioada19 iunie, de la ora 16.45 și 20 iunie a.c.,  ora 07.00, este emisă avertizare de cod portocaliu hidro pentru județul Bacău, fiind prognozate scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri pe unele râuri din bazinul hidrografic Bârlad – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, cu posibile depășiri ale cotelor de inundație.

„Am dispus asigurarea permanenței la unitățile administrativ-teritoriale vizate și luarea tuturor măsurilor specifice și necesare atât de către comitetele locale pentru situații de urgență, cât și de către celelalte instituții responsabile ale statului pentru prevenirea și diminuarea, după caz, a efectelor negative ale fenomenelor hidrometeorologice periculoase produse sau prognozate a se produce.

Echipe de specialitate ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. C-tin Ene” Bacău intervin operativ pentru evacuarea apei în zonele în care este necesar, alături de membri ai comitetelor locale pentru situații de urgență.

Monitorizăm evoluția fenomenelor hidrometeorologice împreună cu specialiști ai tuturor instituțiilor responsabile, membre ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bacău, pentru a acționa operativ în vederea protejării cetățenilor, păsărilor, animalelor și bunurilor acestora.

Cetățenii sunt rugați să acorde maximă atenție în această perioadă fenomenelor hidrometeorologice prognozate, să se protejeze în cazul producerii unor efecte negative.  În cazul apariţiei oricărui tip de risc ce poate genera o situaţie de urgenţă, aceștia pot anunța Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău la tel 0234/550000 pentru intervenții operative”, a declarat prefectul Liviu Miroșeanu.