Urmare a fenomenelor hidrometeorologice din ultimele 48 de ore, în județul Bacău s-a acționat cu 774 forțe și 225 de mijloace pentru protejarea și salvarea populației, diminuarea efectelor și remedierea defecțiunilor provocate de fenomenele hidrometeorologice periculoase ce au afectat 24 localități

    

Fenomenele hidrometeorologice periculoase din ultimele 48 de ore au afectat 24 unități administrativ-teritoriale din județul Bacău: municipiile Bacău, Moinești, Onești, orașele Tîrgu Ocna, Slănic Moldova, Comănești, Dărmănești, comunele Ardeoani, Buhoci, Berești Tazlău, Cașin, Gârleni, Helegiu, Izvorul Berheciului, Măgura, Mărgineni, Oituz, Pârjol, Poduri, Solonț, Scorțeni, Sănduleni, Tamași.

În intervalul  30.06.2018/11.00 – 30.06.2018/24.00, județul Bacău s-a aflat sub avertizare Cod roșu hidrologic, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării, cu producerea de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale Cotelor de pericol în bazinul inferior al râului Trotuș.

Din datele centralizate până acum, în județul Bacău au fost afectate circa 840 de gospodării, 37 de km de străzi, 1 km de drum  național, porțiuni de drumuri județene, aproximativ 40 de km de drumuri comunale, sătești și forestiere, 150 m lucrări apărare la DC, 17 poduri, 41 de podețe, 1 podeț ți 1 pod au fost distruse, o stație de 110 kv inundată, 1 stație de epurare inundată, 30 de familii izolate, 7 persoane evacuate, un cătun (Călcâi) izolat, 4 obiective economice inundate, 40 de păsări moarte, 62,1 ha teren arabil inundate, 25 ha pășune inundate, 5 fântâni mâlite, 1 parc comunal inundat.

Mai sunt zone în care s-au înregistrat pagube, dar nu au putut fi cuantificate.

Pentru persoanele izolate s-au asigurat alimente, apă și pături, acestea aflându-se în afara oricărui pericol.

 Au fost desfășurate acțiuni de apărare operativă pentru diminuarea riscului de inundare în județ, dar și în municipiul Bacău. S-a intervenit cu forțe ale structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale, ale Serviciului de Gospodărire a Apelor, Comitetelor locale pentru situații de urgență și alte societăți comerciale pentru stoparea inundațiilor provocate de râuri și pârâuri în județ, precum și de pârâul Bârnat, prin lucrări de supraînălțare a malurilor.

În cursul zilei de 30 iunie a.c., s-a acționat cu 774 forțe și 225 de mijloace pentru protejarea și salvarea populației, diminuarea efectelor și remedierea defecțiunilor provocate de fenomenele hidrometeorologice periculoase. Din cadrul Garnizoanei Bacău, au acționat 50 de militari pentru supraînălțarea malurilor digului Bârnat.

Pe măsura retragerii apelor, a primirii rapoartelor operative și a centralizării acestora, vor fi actualizate datele privind efectele și pagubele produse de ploile abundente.

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor este activ, se monitorizează debitele râurilor și se intervine operativ cu acțiuni specifice pentru prevenirea efectelor fenomenelor hidrometeorologice prognozate și diminuarea pagubelor produse.

În prezent, continuă acțiunile pentru evacuarea apei în 7 localități.

Potrivit informării Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul 01.07/12.00 – 02.07/16.00, județul Bacău se află sub avertizare Cod portocaliu  hidro, fiind prognozate creșteri de debite și niveluri ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depășirea cotelor de apărare, pe râurile din bazinul hidrografic Siret.

Populația este rugată să se intereseze cu privire la starea vremii și a drumurilor, precum și cu privire la situația efectelor în zonele în care se află sau doresc să se deplaseze și, în cazul situațiilor de urgență sau risc, să apeleze 112.