Taxa de salubritate în municipiul Bacău poate fi redusă

„Deoarece în spațiul public au apărut informații care pot crea confuzie, referitoare la Hotărârea de Consiliu Local Bacău nr. 70 din 30 aprilie 2020, prin care s-au aprobat o serie de facilități acordate persoanelor fizice și juridice, dar s-a și redus taxa de salubritate cu 50%, în municipiul Bacău, Instituția Prefectului face următoarele precizări:

Instituția Prefectului Bacău a fost solicitată să analizeze legalitatea acestei hotărâri, în întregul său ansamblu. Așa cum a fost emisă, hotărârea conține o serie de facilități fiscale prin reducerea impozitelor și taxelor pe clădiri și terenuri, care nu au avut, la data emiterii, suport legal. Dispozițiile legale au fost emise ulterior, în data de 14 mai 2020, prin Ordonanța de Urgență nr. 69 și permit acordarea de facilități fiscale în acest sens, până la data de 14 august 2020.

În ceea ce privește taxa de salubritate, fiind o taxă locală, aceasta poate fi modificată de către Consiliul Local al Municipiului Bacău. Decretul Președintelui României din data de 16 mai 2020 face referire la serviciile de utilitate publică, implicit la salubritate, în sensul că se pot plafona prețurile la aceste servicii, în limita prețului mediu din ultimele trei luni înaintea declarării stării de urgență. În concluzie, pe teritoriul municipiului Bacău, Consiliul Local poate decide modificarea prețului pentru serviciile de salubritate, în sensul  micșorării acestuia. Eventualul aspect  de nelegalitate ar apărea doar în cazul în care prețul ar fi majorat.

Această situație care a creat confuzie ar fi fost depășită cu ușurință dacă, la ședința din 30 aprilie 2020, Consiliul Local al Municipiului Bacău ar fi emis două hotărâri distincte privind facilitățile acordate: una referitoare la taxele și impozitele locale, iar cea de-a doua referitoare la taxa de salubritate.

De altfel, nu am declarat această hotărâre ca fiind nelegală, ci am solicitat aparatului de specialitate al  Consiliului Local al Municipiului Bacău să o adapteze potrivit noilor prevederi legale”.

 

Liviu Miroșeanu,

Prefectul județului Bacău