Subprefectul județului Bacău, Valentin Ivancea, a susținut miercuri, 3 aprilie, o întâlnire de lucru pentru clarificarea unor probleme semnalate Instituției Prefectului județului Bacău , referitoare la analiza stadiului realizării lucrărilor de reparații și mentenanță la instalațiile tehnologice ale barajului Valea Uzului

Miercuri,  3 aprilie 2019, de la ora 11.00, subprefectul județului Bacău , Valentin Ivancea, a susținut o întâlnire de lucru pentru clarificarea  unor probleme semnalate Instituției Prefectului județului Bacău , referitoare la analiza  stadiului realizării  lucrărilor  de reparații și mentenanță la instalațiile tehnologice ale barajului Valea Uzului.

SC Compania Regională de Apa Bacau a solicitat sprijin în vederea încadrării lucrărilor  de reparații la barajul Valea Uzului în termenele stabilite în ședința CJSU. Depășirea acestor termene  ar conduce la repercursiuni financiare și tehnice majore asupra companiei.

Administrația Bazinală de Apă Siret a prezentat faptul că decolmatarea necesită un efort maxim din partea scafandrilor, datorită condițiilor extreme (vizibilitate  0 și temperaturi scăzute de cca 3 grade Celsius, cât și datorită nivelului apei din acumulare – cota 479 mdMN). In vederea scurtării termenului de finalizare, ABA Siret  a dublat numărul de scafandri  și se vor continua lucrările menținînd cota apei din lac la  479 mdMN pentru asigurarea calității apei. Se estimează data de 10 aprilie 2019  pentru montarea grătarului nou, după care va începe acumularea apei din lac, iar  montarea batardoului se va face până pe data de 15 aprilie 2019 . Directorul tehnic  al SC CRAB  a precizat faptul că apa furnizată de la acumularea Valea Uzului este monitorizaTă în permanență și  se încadrează în parametrii de calitate.

De asemenea, în cadrul ședinței, a fost făcută o informare privind stadiul realizării lucrărilor de corectare a torenților pe albiile unor afluenți ai râului Trotuș  –  Pârâul Sulta și Agăș  și, respectiv, a  lucrărilor de investiţii de prevenire şi înlăturare a efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii în anul 2018.

UAT Agăș a solicitat sprijin instituțional  privind alocarea de fonduri  pentru finalizarea lucrărilor de corectare a torenților pe albiile pârâului Sulta și, respectiv, Agăș. S-a constat faptul ca lucrările fac  parte din obiectivul nr.4 Agăș pentru care ABA Siret a solicitat fonduri guvernamentale.

Subprefectul Valentin Ivancea a  propus  analizarea situației în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bacău,  în vederea reevaluării  tuturor capacităților cuprinse în hotărârile CJSU în baza proceselor verbale  întocmite după producerea calamităților și înaintate Guvernului în vederea finanțării.

În ultima parte a ședinței a fost prezentată o informare privind  situația  lucrării de artă DN 15 Km.352+126 peste canal Bistrița la Racova, întrucât CNAIR-Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a solicitat sprijin Instituției Prefectului Bacău pentru clarificarea  situației juridice a  podului peste canalul de fugă de la Racova.

Subprefectul Valentin Ivancea a propus întocmirea unei solicitări către Hidroconstrucția Piatra Neamț-Direcția Patrimoniu, în vederea identificării proprietarului. .