Ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bacău

Astăzi, 6 mai 2019, de la ora 19.30, la sala mare a Palatului Administrativ, s-a desfășurat ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bacău, condusă de președintele comitetului, prefect Maricica Luminița Coșa, împreună cu subprefectul județului, Valentin Ivanceaca urmare a avertizării hidrologice transmise de Administrația Națională „Apele Române”, Institutul Naționbal de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, potrivit căreia județul Bacău se află sub cod portocaliu astăzi, până la ora 23.00. Sunt prognozate scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de inundație.

În cadrul ședinței au fost analizate fenomenele hidrometeorologice produse până la această oră și măsurile dispuse și aplicate imediat, efectele produse, precum și prognoza meteorologică pentru următoarea perioadă, fiind stabilite măsuri specific de prevenire și intervenție.

Din datele prezentate, reiese că nu a fost atinsă nicio cotă de atenție până la ora 18.00 și nu au fost înregistrate probleme deosebite.

În zona Drăgugești și Bârsănești au fost semnalate mici probleme determinate pe drumurile locale de precipitații, dar fără a fi inundate localitățile.

Județul Bacău se află sub avertizare cod galben pe tot bazinul Siretului până  mâine, 7 mai 2019, la miezul nopții și cod portocaliu pe râul Tazlău, afluenți și bazinul Trotușului.

Situația este monitorizată permanent.

Potrivit informațiilor prezentate în cadrul ședinței, se acționează în Onești, unde sunt 3 gospodării inundate și sunt echipaje care monitorizează râurile Tazlău, Trotuș și afluenții, de la Ghimeș până la granița județului.

S-au transmis către comitetele locale pentru situații de urgență toate măsurile ce se impun a fi luate în această perioadă, potrivit avertizărilor, vizând asigurarea permanenței la primării, înștiințarea populației, monitorizarea permanentă a evoluției fenomenelor hidrometeorologice periculoase pentru intervenție operative, astfel încât să fie protejați cetățenii, animalele și bunurile Echipajele sunt pregătite pentru intervenții.

Prefectul a solicitat pregătirea forțelor necesare pentru intervenții și asigurarea unei cooperări interinstituționale eficiente, în timp real, pentru diminuarea maximă a riscurilor.

Subprefectul județului a anunțat că problemele semnalate până la această oră au fost soluționate.

Potrivit prognozei meteorologice, se vor înregistra precipitații și în următoarele zile, dar cu intensitate redusă a precipitațiilor, care pot fi și mixte.

Cetățenii sunt rugați să se informeze cu privire la starea vremii și evoluția fenomenelor hidrometeorologice, pentru a evita cât mai mult posibil situațiile periculoase și să anunțe orice tip de risc ce poate genera o situație de urgență la telefon 0234/550000, fax 0234/575053.