Prefectul județului Bacău, domnul Lucian-Gabriel Bogdănel a fost gazda întâlnirii pentru semnarea Studiului de fezabilitate pentru inchiderea și reabilitarea depozitului Sofert Bacău

Astăzi, 11 aprilie 2023, la sediul Intituţiei Prefectului Judeţul Bacău, a avut loc întâlnirea pentru semnarea contractului de servicii pentru actualizarea Studiului de fezabilitate, proiectare, asistenţă tehnică şi pregătirea documentaţiilor de atibuire aferente proiectului „Închidere şi reabilitare depozit de deşeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert, Bacău”.

Evenimentul prilejuit de semnarea contractului a fost găzduit de prefectul judeţului Bacău, domnul Lucian – Gabriel Bogdănel, în prezenţa ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a preşedintelui Administrației Fondului de Mediu, domnul Laurenţiu – Adrian Neculaescu, a preşedintelui Consiliului Judeţean Bacău, domnul Valentin Ivancea, a primarului municipiului Bacău Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, a reprezentantului firmei EPMC Consulting SRL, doamna Cristina Iuliana Corpodean și a reprezentanților instituțiilor cu atribuții pe linia protecției mediului şi gestionării apelor.

Semnarea contractului menționat a fost urmată de o vizită în teren, la depozitul de deșeuri de fosfogips Sofert.

În cadrul întâlnirii prefectul județului Bacău, domnul Lucian-Gabriel Bogdănel a subliniat faptul că ”după decenii de poluare şi inițiative de ecologizare eşuate, muntele de fosfogips de 16 hectare – transferat în domeniul public al statului prin HCL nr. 390/2021 şi preluat în administrarea Ministerului Mediului (AFM) prin HG nr. 944/2022 – va fi #încapsulat, urmând ca soluția tehnică finală să fie validată până la sfârşitul acestui an”.

Prefectul a adus în discuțiile avute cu ministrul Tánczos Barna şi modalitățile de accelerare a exproprierii batalurilor de nămol de pe platforma Carom (Oneşti) în vederea ecologizării acestora, în conformitate cu angajamentele asumate de România pe linia respectării legislației europene de mediu.