📌 Instituția Prefectului – Județul Bacău a convocat, în 25 aprilie, o şedință de lucru – la sediul Inspectoratului Şcolar Județean – cu autoritățile abilitate și cu cei aproximativ 70 de directori & directori adjuncți de la instituţiile de învăţământ din municipiul Bacău. Şedința a avut ca temă combaterea consumului şi distribuirii de substanțe interzise în mediul educațional din oraş. Au participat prefectul județului, dl. Lucian Bogdănel, inspectorul şcolar general Ana-Maria Egarmin, precum şi comisarii şefi Emil Voicu (IPJ Bacău) şi Dan Bosnea (BCCO).

În cadrul discuțiilor, s-a definit un mecanism insituţional pentru a aduce la acelaşi numitor comun eforturile şi pârghiile de acțiune pentru combaterea substanţelor interzise în mediul educational şi în rândul populaţiei şcolare, axat pe cooperarea nemijlocită între directori & cadre didactice, pe de o parte, şi instituțiile abilitate ale statului, de cealaltă parte.

Reprezentanții BCCO au prezentat în cadrul ședinței de lucru studii de caz lămuritoare, documentate în ultima perioadă, ce au scos la suprafață un număr îngrijorător de cazuri de deținere în vederea consumului sau a distribuirii de substanțe interzise în proximitatea și în interiorul insituțiilor educaționale.

Prefectul Lucian Bogdănel a solicitat creşterea vigilenţei directorilor şcolari în privința acestui fenomen şi o deschidere mai mare față de perspectiva cooperării cu instituțiile statului.
Totodată, s-a stabilit ca în perioada următoare eforturilor instituționale și umane pe linia combaterii substanțelor interzise să se intensifice, în condițiile în care – în ultima perioadă – lucrătorii structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Bacău au realizat acțiuni notabile – atât în municipiu, cât şi în județ – destructurând rețele de producere şi distribuire de stupefiante.

––
”Înțeleg şi înțelegem circumspecția cadrelor didactice în privința unei comunicări nemijlocite cu colegii din Poliție și cu celelalte autorități: nimeni nu vrea ca școala sa să fie etichetată, să poarte pecetea nedreaptă a blamului la care poate ar fi supusă dacă s-ar afla despre eventuale cazuri de consum de substanțe interzise – DAR, ca și în cazul bullyingului, mai devreme sau mai târziu realitatea va ieși la suprafață, răbufnind zgomotos în spațiul public.
Ce înseamnă „mai târziu” în cazul consumului de droguri – mai târziu înseamnă „prea târziu”: prea târziu ca să mai poți salva ceva, prea târziu să mai poți îndrepta lucrurile, prea târziu ca să mai poți opri un fenomen scăpat de sub control, care acaparează tot mai mulți tineri de la vârste tot mai mici” – a declarat prefectul judeţului Bacău, dl. Lucian Bogdănel