Prefectul județului Bacău, Maricica Luminița Coșa, a susținut o nouă ședință extraordinară a Unității Locale de Decizie în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor pe tema combaterii pestei porcine africane

Marți, 19 martie 2019, de la ora 14.30, prefectul județului Bacău, Maricica Luminița Coșa,  a susținut o nouă ședință extraordinară a  Unității Locale de Decizie în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), în urma confirmării prezenței unui alt focar de pestă porcină africană (PPA) în zona municipiului Onești,  județul Bacău, diagnostic stabilit de către (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală.

La ședință au fost invitați să participe și reprezentanții unității administrativ teritoriale Onești, fiind prezent secretarul municipiului Onești.

Prefectul județului, Maricica Luminița Coșa a precizat că s-a convocată  Unitatea Locală de Decizie, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor, atât datorită confirmării noului focar de pestă porcină pentru stabilirea măsurilor ce se impun, precum și pentru analiza stadiului măsurilor implementate până acum, în cazul celorlalte două focare.

Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, domnul   dr. Niky Vrabie, a precizat că serviciile veterinare au intervenit de urgență și au  efectuat ancheta epidemiologică, gospodăria afectată fiind plasată sub supraveghere oficială  și s-au aplicat  măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport.

De asemenea, s-a procedat la uciderea preventivă a efectivului de suine prezent în exploatație și la dezinfecția în focar.

Au fost delimitate cele doua zone, zona de protecție și zona  de supraveghere.

Planul de măsuri specific pentru zona de protecție se aplică pe o raza de 3 km care cuprinde municipiul Onești. Planul de măsuri pentru zona de  supraveghere, se aplică în toate localitățile, pe o rază de 10 km.

Toate restricțiile stabilite respectă prevederile Directivei 60/2002, Hotărârile nr. 2 și nr. 3 din 2018 ale Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, manualul operațional și planul de contingență ANSVSA, precum și ale Hotărârii Guvernului  nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane și sunt comunicate de urgență  cetățenilor din cele două zone, pentru a le respecta cu strictețe, prin intermediul reprezentanților primăriilor din zonele cu restricții.

Menționăm că, în perioada de restricții, porcii nu pot intra sau părăsi exploatația, fără avizul DSVSA, în zona de protecție și supraveghere.

Nicio altă specie nu poate ieși sau pătrunde în zonă pe perioada restricțiilor

Este interzisă comercializarea porcilor vii precum și tăierea acestora, fără avizul DSVSA. Totodată, este interzisă comercializarea cărnii de porc si a preparatelor din carne de porc, fără avizul DSVSA. Transportul porcilor în aceste zone se face numai în condiții speciale cu documente specifice oficiale.

Sancțiunile sunt foarte mari pentru sacrificarea animalelor fără avizul DSVSA în perioada de restricții.

Orice caz de îmbolnăvire sau deces în rândul animalelor din gospodărie trebuie semnalat urgent autorităţilor sanitare veterinare.

Se vor efectua controale in gospodariile populației, precum si in trafic privind respectarea restrictiilor sanitare veterinare.

Se vor instala dezinfectoare individuale  și se vor amplasa dezinfectoare rutiere.

În cadrul recensământului se va verifica starea de sănătate clinică a porcilor, respectarea legislatiei sanitare veterinare privind înregistrarea si identificarea suinelor, aplicându-se măsuri specifice, după caz.

Se intensifică activitatea de vânătoare a porcilor mistreți în fondurile de vânătoare din zona în care s-a identificat virusul de pestă porcină africană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în conformitate cu prevederile H.G. 1214/2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.

Sunt obligatorii măsurile de dezinfectie și igienă pentru orice cetățean care deține porci.

Unitatea locală de sprijin trebuie să comunice restricțiile în cel mai scurt timp crescătorilor de animale.

Se va intensifica,  în această perioadă, campania de informare și conștientizare a cetățenilor de către DSVSA prin unitățile  locale de sprijin, cu privire la măsurile preventive, de protecție, modul de transmitere și riscurile îmbolnăvirii animalelor cu virusul PPA.

Acțiunile se desfășoară si se realizează cu respectarea strictă a legislatiei și în regim de urgență.

Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, verifică respectarea restricțiilor prin puncte de control în trafic.

Prefectul Maricica Luminița Coșa a solicitat mobilizarea rapidă și eficientă a tuturor factorilor responsabili, în special a unităților administrativ teritoriale, care cunosc îndeaproape gospodăriile și exploatațiile de pe raza comunei.

Prefectul  solicită, de asemenea,  sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

Atenționăm cetățenii că pesta porcină africană nu se transmite la om, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

Prefectul județului a precizat că, în cursul săptămânii următoare, se va desfășura o nouă ședință, având în vedere că măsurile de restricție pentru primele două focare expiră la finalul lunii martie. Directorul DSVSA a precizat că, în acest sens, se va efectua inspecția clinică a porcilor, precum și analize de laborator prin recoltari de probe de sânge, rezultatele fiind cele care vor da sau nu posibilitatea ridicării măsurilor de restricție în cele două zone.