Prefectul județului Bacău, Maricica Luminița Coșa, a susținut o nouă ședință extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor

Joi, 21 februarie 2019, de la ora 14.00, prefectul județului Bacău, Maricica Luminița Coșa,  a susținut o nouă ședință extraordinară a  Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), în urma confirmării prezenței celui de al doilea focar de pestă porcină africană (PPA) în zona municipiului Onești,  județul Bacău, diagnostic stabilit de către (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală.

La ședință au fost invitați să participe și primarii comunelor limitrofe, din zona de supraveghere stabilită pe o rază de 10 km în jurul focarului, respectiv din unitățile administrativ-teritoriale Onești, Helegiu, Bîrsănești,Gura Văii, Buciumi, Ștefan cel Mare, Cașin, Bogdănești, Pîrgărești, Tîrgu Trotuș.

Prefectul județului, Maricica Luminița Coșa, a precizat că s-a convocat  Centrul Local de Combatere a Bolilor determinat de confirmarea celui de al doilea focar de pestă porcină pentru stabilirea măsurilor ce se impun.

Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), dr. Niky Vrabie, a precizat că serviciile veterinare au intervenit de urgență, efectuându-se ancheta epidemiologică, gospodăria afectată fiind plasată sub supraveghere oficială  și s-au aplicat  măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport.

De asemenea se procedează la uciderea preventivă a efectivului de suine prezent în exploatație și la dezinfectarea zonei.

Au fost delimitate cele doua zone, zona de protecție și zona  de supraveghere.

Prefectul județului a solicitat ca vineri, 22 februarie 2019, o comisie formată din reprezentanți ai DSVSA, (Unitatea locală de sprijin) ULS, (Agenția pentru Protecția Mediului) APM, (Direcția de Sănătate Publică) DSP, (Serviciul de Gospodărire a Apelor) SGA să identifice terenul corespunzător necesar pentru îngroparea cadavrelor porcilor.

Totodată, o comisie formată din reprezentanți ai DSVSA, (Unitatea locală de decizie) ULD, ULS, (Direcția Agricolă) DA, va proceda vineri, 22 februarie 2019, la evaluarea pagubelor suferite de proprietarii animalelor pierdute datorită îmbolnăvirii cu pestă porcină africană.

Planul de măsuri specific pentru zona de protecție se aplică în localități din municipiul Onești și comuna Helegiu, pe o rază de 3 km. Planul de măsuri pentru zona de  supraveghere, se aplică în toate localitățile, pe o rază de 10 km.

Toate restricțiile stabilite respectă prevederile Directivei 60/2002, Hotărârile nr. 2 și nr. 3 din 2018 ale Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, manualul operațional și planul de contingență ANSVSA, precum și ale Hotărârii Guvernului  nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane și sunt comunicate de urgență  cetățenilor din cele două zone, pentru a le respecta cu strictețe, prin intermediul reprezentanților primăriilor din zonele cu restricții.

În perioada de restricții porcii nu pot intra sau părăsi exploatația, fără avizul DSVSA, în zona de protecție și supraveghere.

Nicio altă specie nu poate ieși sau pătrunde în zona pe perioada restricțiilor

Este interzisă comercializarea porcilor vii precum și tăierea acestora, fără avizul DSVSA. Totodată, este interzisă comercializarea cărnii de porc si a preparatelor din carne de porc, fără avizul DSVSA. Transportul porcilor în aceste zone se face numai în condiții speciale cu documente specifice oficiale.

Sancțiunile sunt foarte mari pentru sacrificarea animalelor fără avizul DSVSA în perioada de restricții.

Orice caz de îmbolnăvire sau deces în rândul animalelor din gospodărie trebuie semnalat urgent autorităţilor sanitare veterinare.

Se vor efectua controale randomizate sau permanente.

Se vor instala dezinfectoare individuale  și se vor amplasa dezinfectoare rutiere.

În cadrul recensământului se va verifica starea de sănătate clinică a porcilor, aplicându-se măsuri specifice, după caz.

Se intensifică activitatea de vânătoare a porcilor mistreți în cele 10 fonduri de vânătoare din zona în care s-a identificat virusul de pestă porcină africană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în conformitate cu prevederile H.G. 1214/2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.

Sunt obligatorii măsrile de dezinfectare și igienă pentru orice cetățean care deține porci.

Unitatea locală de sprijin trebuie să comunice restricțiile în cel mai scurt timp crescătorilor de animale.

Se va intensifica  în această perioadă campania de informare și conștientizare a cetățenilor de către DSVSA prin unitățile  locale de decizie, cu privire la măsurile preventive, de protecție, modul de transmitere și riscurile îmbolnăvirii animalelor cu virusul PPA.

Acțiunile se desfășoară cu maximă  strictețe și în regim de urgență.

Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, verifică respectarea restricțiilor prin puncte de control în trafic.

 În timpul ședinței au fost punctate și prezentate, primariilor din zonele cu restricții, măsurile concrete pe care aceștia trebuie să le aplice de îndată.

Prefectul Maricica Luminița Coșa solicită unităților administrativ teritoriale implicate, mobilizarea rapidă și eficientă a tuturor factorilor responsabili, în special a unităților administrativ teritoriale, care cunosc îndeaproape gospodăriile și exploatațiile de pe raza comunei. De asemenea, a precizat că fondurile pentru aplicarea de urgență a măsurilor sunt asigurate cu sprijinul Consiliului Județean Bacău, la solicitarea unității administrativ teritoriale, în baza unei hotărâri a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, dată în acest sens anul trecut.

Prefectul  solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

De asemenea, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Sănătatea Animalelor, dr. Niky Vrabie a precizat că este necesar să fie informați  toți parlamentarii din județul  Bacău, în sensul de a propune o modificare legislativă prin care faptele privind favorizarea transmiterii virusului pestei porcine prin nerespectarea prevederilor legale restrictive să fie încadrate ca infracțiuni.

Atenționăm cetățenii că pesta porcină africană nu se transmite la om, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.