Prefectul județului Bacău a susținut astăzi, 24 februarie, o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în vederea stabilirii măsurilor necesar a fi aplicate în aceste zile în care sunt prognozate temperaturi foarte scăzute și ninsori abundente

Prefectul și subprefectul județului Bacău, doamna Maricica-Luminița Coșa, respectiv, domnul Valentin Ivancea, au susținut astăzi, 24 februarie, de la ora 16.00, o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în vederea stabilirii măsurilor necesar a fi aplicate în aceste zile în care sunt prognozate temperaturi foarte scăzute și ninsori abundente.

Potrivit prognozei meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, în intervalul 25.02.2018, ora 03.00 – 01.03.2018, ora 10.00, se instituie COD GALBEN de frig, cu temperaturi ce vor înregistra valori cu 10-15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an, cu intensificări ale vântului. De asemenea, în intervalul 26.02.2018, ora 03.00 – 01.03.2018, ora 10.00, se instituie COD PORTOCALIU, fiind prognozate temperaturi minime cuprinse între -22 și -12 grade, cu rafale de vânt ce vor intensifica senzația de frig, precum și ninsori.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor neajutorate și a celor fără adăpost, prefectul județului Bacău a dispus asigurarea permanenței la sediile unităților administrativ-teritoriale și pregătirea spațiilor structura pentru asigurarea unor condiții corespunzătoare de cazare, hrană și încălzire.

De asemenea, Secția Drumuri Naționale Bacău, Serviciul Județean de Drumuri și autoritățile administrației publice locale acționează cu materiale antiderapante în vederea evitării depunerilor de polei și zăpadă și pregătesc utilajele pentru degajarea zăpezii de pe carosabil, astfel încât să se mențină condițiile optime de circulație.

Inspectoratul de Poliție Județean va verifica participanții la trafic, în special autovehiculele de mare tonaj, cu privire la echiparea corespunzătoare a acestora pentru condiții de iarnă și va întreprinde măsuri pentru prevenirea producerii evenimentelor rutiere.

Inspectoratul Județean de Jandarmi va asigura protecția populației și ordinea publică, monitorizând, în special persoanele fără adăpost sau aflate în dificultate.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență va pregăti efectivele pentru intervențiile operative, dacă situația o va impune.

Echipele DEL GAZ se pregătesc de intervenție pentru remedierea posibilelor defecțiuni în alimentarea cu curent electric, ce pot fi determinate în special de intensificările vântului.

În toată această perioadă, se va monitoriza evoluția fenomenelor meteorologice periculoase, vor fi transmise în teritoriu prognozele, avertizările și înștiințările necesare pentru organizarea acțiunilor specifice în vederea protecției populației și asigurarea condițiilor de trafic, sub coordonarea prefectului și subprefectului județului Bacău.