La momentul de față, se așteaptă motivarea instanței de judecată pentru a decide. În principiu, se dorește atacarea acestei hotărâri a instanței. Prefectul dorește măsuri eficiente care să rezolve problema efectelor pandemiei de Covid-19 și diminuarea cazurilor de îmbolnăviri cu o cât mai mai mică afectare a populației și sectoarelor de activitate.

Instituția Prefectului Județul Bacău și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bacău au fost și sunt deschise solicitărilor comunității bacăuane pentru a asigura aplicarea măsurilor necesare atât pentru respectarea legalității, cât și pentru protejarea și siguranța cetățenilor și dezvoltarea comunității.

De aceea, în județul Bacău, au fost luate măsuri graduale și în conformitate cu legislația specifică în vigoare, referitoare la combaterea  noului coronavirus SARS-CoV-2 privind toate categoriile și organizațiile,  inclusiv  pentru industria HoReCa, luându-se în considerare atât situația la nivel național și local cu privire la efectele cauzate de pandemia Covid-19, cât și de solicitările și propunerile  reprezentanților bacăuani și din domeniul HoReCa. În acest sens, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bacău a adoptat hotărârile nr. 21/01.09.2020, 28/14.09.2020, 35/30.09.2020, 37/05.10.2020, 39/07.10.2020, 41/09.10.2020,42/12.10.2020, 44/15.10.2020, hotărâri ce pot fi vizualizate pe pagina oficială de internet a Instituției Prefectului – Județul Bacău, accesând link-ul: https://bc.prefectura.mai.gov.ro/informare-publica-covid-19/. În aceste hotărâri au fost prevăzute măsuri graduale, unele dintre ele discutate cu reprezentanții HoReCa.

Cu toate acestea, Instituția Prefectului Bacău a avut două procese în instanța de judecată deschise de reprezentanții HoReCa, privind Hotărârea C.J.S.U. Bacău nr. 41/09.10.2020, în care instanța a hotărât respingerea cererilor reprezentanților HoReCa, precum și Hotărârea C.J.S.U. Bacău nr. 44/15.10.2020, care cuprindea cu exactitate măsurile dispuse prin Hotărârea de Guvern nr. 856/14.10.2020, proces în care instanța a hotărât anularea art. 2 al. (7), ce prevede măsurile referitoare la industria HoReCa, precum și suspendarea acestui articol până la soluționarea definitivă a cauzei. La momentul de față, se așteaptă motivarea instanței de judecată pentru a decide. În principiu, se dorește atacarea acestei hotărâri a instanței.

 În județul Bacău s-au luat măsuri corecte și necesare, la timpul potrivit și aceasta se reflectă în faptul că județul Bacău nu se mai află între primele locuri la nivel național în ceea ce privește rata incidenței cumulate a cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19, rată care, în prezent, este mai mică de 2,5 la 1000 de locuitori, la nivel județean.

Menționăm că măsurile adoptate în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bacău sunt în dinamică, în funcție de situația îmbolnăvirilor în timp real, potrivit analizelor furnizate de instituțiile responsabile în domeniu.

„Având în vedere efectele pandemiei de Covid-19 la nivel internațional, unde foarte multe state (în special din vestul Europei) au decis să ia măsuri drastice, până la carantinare, la noi, în situația creșterii, la nivel național, a cazurilor de îmbolnăviri, se impune respectarea măsurilor de siguranță sanitară dispuse atât de autoritățile centrale, cât și de autoritățile județene.

De aceea, fac un apel la calm și înțelegerea situației determinată de această pandemie, în care ne aflăm. Îmi doresc, ca și dumneavoastră, măsuri eficiente care să rezolve problema efectelor pandemiei și diminuarea cazurilor de îmbolnăviri cu o cât  mai mică afectare a populației și sectoarelor de activitate.”, a precizat prefectul județului Bacău, Sorin Ailenei.