Județul Bacău este, în continuare, sub avertizare de vreme rea și se acționează operativ în zonele afectate de ploile torențiale pentru diminuarea efectelor negative

În judeţul Bacău, în ultimele ore, fenomenele hidrometeorologice au continuat să se manifeste cu averse torențiale ce totalizează 35-50 l/mp în localitățile Moinești, Comănești, Dărmănești, Balcani, Poduri, Asău, Pârjol, Agăș, Berești-Tazlău, Ghimeș-Făget, Berzunți, Zemeș, Măgirești, Sănduleni, Palanca, Solonț, Brusturoasa, Scorțeni, Strugari, Ardeoani.

Se intervine pentru refacerea unei linii electrice aeriene Moinești – Tarata – Gârleni, de către echipe ale DelGaz Grid, fără a fi consumatori afectați. De asemenea, fenomenele hidrometeorologice au afectat 2820 de consumatori de energie electrică din 4 localități – Răcăciuni, Gâșteni, Dumbrăveni, Fundu Răcăciuni, alte 2 linii electrice și 26 de posturi de transformare, acționându-se cu două echipe de specialitate pentru remedierea defecțiunilor.

Echipe ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. Constantin Ene” Bacău acționează pentru evacuarea apei din curți și decolmatarea șanțurilor sau podețelor  în comunele Solonț, Zemeș, Pârjol, precum și pentru evacuarea apei de la subsolurile blocurilor în municipiul Bacău, împreună cu membrii comitetelor locale pentru situații de urgență.

În cursul serii s-a acționat pentru degajarea apei în Pasaj Oituz, în municipiul Bacău, alături de reprezentanți ai Companiei Regionale de Apă Bacău.

Totodată, sunt monitorizate nivelurile de apă din acumulări de către echipele de specialiști ale Serviciul de Gospodărire a Apei și se intervine de către SC Hidroelectrica SA pentru deversări controlate.

Județul Bacău este, în continuare, sub avertizare cod portocaliu până marți, 23 iunie 2020, ora 10.00, fiind prognozate averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină, precum și cantități de apă însemnate ce acumulează 40 l/mp,  sau 50-80 l/mp pe arii restrânse.

Totodată, a fost emisă avertizare de cod roșu hidro în perioada 22.06.2020, ora 18.00 – 24.06.2020, ora 12.00, fiind vizate fenomene de scurgeri importante pe versanți, torenți, și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice, cu posibile depășiri ale cotelor de pericol pe râul Bistrița – bazin amonte Ac. Izvorul Muntelui și afluenți aferenți sectorului aval Ac. Izvorul Muntelui, județul Bacău.

„De la nivelul Comitetului județean pentru situații de urgență Bacău se intervine operativ pentru diminuarea efectelor produse de  ploile torențiale și se monitorizează evoluția fenomenelor hidrometeorologice, pentru a acționa preventiv și eficient în scopul protejării cetățenilor, păsărilor, animalelor și bunurilor acestora.”, a declarat prefectul Liviu Miroșeanu.

Cetățenii sunt rugați să evite deplasările și staționările în albiile râurilor, pâraielor și torenților,  să fie pregătiți de evacuare, să conducă prudent și să evite zonele hidrografice vizate de cod roșu.