INFORMARE DE PRESĂ

„Situația în județul Bacău de astăzi, 18 martie 2020, este următoarea: două cazuri de coronavirus confirmate (băiatul din Moinești și o persoană diagnosticată în București, internată acolo, dar care are domiciliul în Bacău. Până acum au fost testate 136 persoane, 98 se află în carantină, 730 persoane – în izolare. În județul Bacău sunt pregătite un număr de  237 paturi pregătite pentru carantină.

În această noapte, au intrat pe la frontiera cu Ungaria mai multe grupuri de români, printre care sunt și băcăuani. Aceștia vor ajunge la limita județului, de unde vor fi preluați de către echipele Centrului Județean de Combatere a Coronavirusului și Intervenție Rapidă, care va realiza o triere. Pentru că știam de aceste sosiri, în cursul zilei de ieri a fost amenajat un centru de triere, în parcarea de la Centrul de Afaceri și Expoziții, situat în afara orașului Bacău. Ca procedură, toate persoanele care vin din zonele roșii, cum este Italia, vor merge direct în centrele de carantină, iar cele care sosesc din zonele galbene vor intra în autoizolare la domiciliu.

Odată cu instituirea stării de urgență, Poliția Locală intră în subordinea Poliției Române, ceea ce permite o mai bună organizare a acestei structuri. Pentru că am constatat că și în județul Bacău, ca în întreaga țară, una dintre probleme o reprezintă nerespectarea regimului de izolare la domiciliu, se vor constitui  echipe mixte, formate din poliția locală și poliție națională, care vor monitoriza toate persoanele care se află în izolare la domiciliu. Verificările se vor face punctual, iar dacă numărul persoanelor izolate va deveni mai mare, echipele vor efectua verificări prin sondaj. Reamintesc că persoanele care nu respectă izolarea la domiciliu riscă o amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei sau închisoare e la 1 la 5 ani.

O măsură de prevenție imediată, obligatorie, o reprezintă asigurarea furnizării utilităților: apă, gaz, electricitate. În cursul zilei de ieri m-am întâlnit cu directorii CRAB, RAJA, cu cei ai E-ON și Delgaz Grid, care au dat asigurări că au stocuri de materiale și personal suficient pentru intervenții. I-am rugat pe toți furnizării de utilități să nu facă niciun fel de debranșări, cel puțin în perioada în care avem instituită stare de urgență.

 Astăzi voi dispune către municipalitate reducerea transportului în comun, astfel încât să se asigure o fluență minimă, necesară în oraș, dar diminuată față de perioadele obișnuite. Vrem să încurajăm oamenii să stea în casă, iar în mijloacele de transport în comun se înregistrează, deseori, aglomerație. Aceeași dispoziție se referă și la transportatorii de pe raza județului, care vor asigura deplasarea celor care fac navetă, către și de la locurile de muncă, iar în restul zilei nu vor mai efectua curse .

În ceea ce privește situația de la Spitalul Municipal, salut public implicarea mai multor persoane fizice, organizații profesionale, companii, care s-au oferit să sprijine fără recompensă financiară eforturile de finalizare a lucrărilor la etajele 4 și 5 ale unității sanitare, astfel încât aceasta să poată fi utilizată în perioada epidemiei. Pe toți i-am redirecționat către primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula, și, în cursul zilei de astăzi, am avut o întrevedere cu reprezentanții municipalității, ai Consiliului Județean Bacău, ai Ordinului Arhitecților din România, Filiala Bacău – Neamț, ai DSP Bacău, pentru a ne așeza la masă și a găsi cele mai bune soluții.

Vă mulțumesc și sunt convins că, împreună, vom trece și peste această încercare!”

Liviu Miroșeanu

Prefectul Județului Bacău