Declarațiile prefectului Liviu Miroșeanu în conferința de presă din 28 iulie 2020

„La sfârșitul săptămânii trecute, am atenționat cu privire la o serie de nereguli în întocmirea, de către domnul primar Cosmin Necula și echipa sa, a documentelor pentru închirierea, prin licitație, a unor spații comerciale de la Insula de Agrement.

Ulterior, am atras atenția și cu privire la bătaia de joc la care sunt supuși cei care au cumpărat caiete de sarcini și au achitat garanții de participare. Consider că nu este normal ca banii acestor oameni să fie blocați până la refacerea întregii documentații, care a fost, așa cum spuneam, întocmită ilegal.

În Codul administrativ, se specifică foarte clar că licitațiile se organizează prin prezentarea ofertelor în plic închis și nu prin strigare, așa cum intenționează domnul primar.

Am rămas neplăcut surprins să constat că, în loc să repare această greșeală, primarul Cosmin Necula a ieșit în spațiul public cu o poziție care a deturnat întreaga problemă și fără să recunoască faptul că a greșit. Din punctul meu de vedere, aceasta este o atitudine complet imatură.

Să spui că prefectul cere licitații cu plic închis pentru a bloca închirierea acestor spații sau că se dorește favorizarea cuiva anume este aberant, lipsit de sens. Doresc doar respectarea legii și atâta tot.

Îmi pare rău că domnul primar Necula este orbit de campania electorală care se apropie și acționează împotriva băcăuanilor! Nu aceasta trebuie să fie atitudinea unui primar.

În ceea ce privește Spitalul Municipal, acesta redevine subiect electoral preferat al celor de la Municipiul Bacău și Județul Bacău. Își închipuie că, dacă strigă mai tare, își pot acoperi neregulile. Știți foarte bine că mi-am dat tot concursul pentru ca etajele 4 și 5 să fie finalizate cât mai repede. Anterior, cele două instituții au cerut, în repetate rânduri, ca Spitalul Municipal să intre în subordinea Spitalului Județean.

Astăzi, după finalizarea lucrărilor și întreaga deschidere pe care a manifestat-o Guvernul, inclusiv prin hotărârea de săptămâna trecută inițiată de ministrul sănătății, domnul Nelu Tătaru, cele două etaje încă nu pot fi date în folosință, pentru că nu există avizul ISU, ca urmare a proiectării defectuoase.

De ce este astăzi spațiul public invadat, din nou, de știri false? De ce se încearcă pasarea responsabilității? Pentru că, pur și simplu, nu sunt în stare să-și recunoască greșelile și să treacă imediat la remedierea acestora.

Nu acesta este modul în care eu înțeleg că trebuie condusă o comunitate. Prin minciună și manipulare, nu ajungem nicăieri. I-am rugat, în nenumărate rânduri, pe cei implicați – pe domnii Necula, Benea, Brașoveanu – să-și dea tot concursul pentru a depăși această perioadă grea, să pună umărul, să mergem înainte.

Din nefericire, sunt profund dezamăgit să constat că lupta pentru putere contează mai mult decât rezolvarea problemelor orașului și ale județului.

Nu în ultimul rând, vreau să mă refer la intenția municipalității, a primarului Necula de a transforma – din nou – o parte din Centrul de Afaceri și Expoziții (CAEX) în creșă. O consider o decizie profund greșită, luată efectiv „pe genunchi”, cum se spune. CAEX are o cu totul altă menire. Acesta ar trebui să fie un sprijin real pentru oamenii de afaceri din municipiul și județul Bacău, chiar din întreaga regiune.

În plus, municipalitatea are la dispoziție numeroase spații mult mai potrivite în care ar putea să înființeze creșe. Sigur, până la urmă, este o decizie a administrației locale, a primarului și a Consiliului Local, iar dacă hotărârea este luată în conformitate cu prevederile legale, ea nu poate fi atacată. Aici, însă, vorbim despre oportunitate și moralitate.

De aceea, îmi exprim speranța că Centrul de Afaceri și Expoziții va continua să aibă aceeași destinație ca până acum, iar activitatea economică va fi revigorată.”