Comunicat de presă

În cadrul Colegiului Prefectural care a avut loc marți, 31 august 2021, la care au participat prefectul Leonard Bulai și subprefecții Tudorița Lungu și Narcis Jitaru, a fost prezentat un raport la zi cu privire la stadiul pregătirilor pentru anul școlar 2021-2022, care începe oficial astăzi, 1 septembrie. Cu privire la stadiul pregătirilor, vă putem informa următoarele:
*unitățile de învățământ au primit fondurile necesare igienizării după 15 august, iar acțiunile de curățenie, reparații etc. sunt în toi. În Onești sunt 2 unități în care se desfășoară lucrări de reabilitare. Elevii de la Școala „Ghiță Mocanu” vor învăța în alte spații, se mai caută soluții pentru grădinița structură a Școlii Gimnazială „Emil Racoviță” care trebuie relocată pe perioada lucrărilor care au început.
*Din 23 august, 15 inspectori școlari merg în controale în tot județul. Tot în control merg și angajații Direcției de Sănătate Publică. Scopul este de a ne asigura că sunt îndeplinite condițiile igienico-sanitare pentru începutul de an. Din 60 de controale, la 10 s-au găsit deficiențe pe linia asigurării acestor condiții. La acest moment, sunt 11 unități care nu au autorizații sanitar-veterinare de duncționare, dar asta pentru că sunt în șantier.
Toate unitățile au încălzire asigurată. 89 de clădiri nu au autorizație de securitate la incendiu.
*În noul an școlar vor funcționa 170 de unități de învățământ cu personalitate juridică și 21 private. În total, sunt 481 de structuri școlare. În noul an școlar numărul funcțiilor de conducere (directori de școală și adjuncți) este în scădere (de la 246 la 241), în urma reorganizării unor unități din Balcani, Berești-Tazlău, Dofteana.
*La nivelul județului sunt 162 de microbuze școlare. 11 sunt nefuncționale. 42 de microbuze ce aparțin de UAT-uri nu au licențe de funcționare, în acest sens, prefectul Leonard Bulai cerând acestor primării, prin adrese oficiale, să ia măsurile necesare pentru ca elevii să ajungă în siguranță la școală.
*Din numărul total de manuale comandate, 223.770, au fost predate 150.060. Urmează să vină 73.710 manuale.
*La capitolul resursă umană, ca în fiecare an, se va încerca ocuparea posturilor în ședințe publice, dar normele care vor rămâne neacoperite se vor ocupa de către unitățile de învățământ.
*Din datele DSP Bacău, 1.050 de copii cu vârste între 12 și 18 ani au fost vaccinați cu schema completă. Situația cu privire la cadrele didactice urmează să fie centralizată.
„Din ce pare până la acest moment, circumstanțele nu vor fi foarte diferite de anul trecut, dar din ceea ce știm în prezent, pragul în funcție de care se va decide închiderea școlilor merge până la 6 la mie. După acest prag, rămân deschise creșele și grădinițele, iar elevii intră în sistem online, cu excepția claselor din învățământul special.
Îmi doresc să avem un început de an normal, pentru că sunt convins că lucrurile se pot schimba foarte rapid, în funcție de evoluția epidemiologică. În perioada cât vor învăța, este important ca elevii să fie în siguranță din toate punctele de vedere!”, a transmis prefectul Leonard Bulai.