Informare

Secretarul general adjunct al Guvernului, domnul Mircea Abrudean, s-a întâlnit marti, 31.08.2021 cu primarii unităților administrativ teritoriale din județ și cu prefectul Leonard Bulai și subprefecții Tudorita Lungu și Narcis Jitaru.
Vizita de lucru a vizat informări despre Planul Național de investiții, modificările aduse la legislația privind achizițiile publice și modificările la Legea energiei. Printre informații furnizate astăzi se numără:
📍posibilitatea de a extinde rețele de electricitate fără a depinde de concesionarul sau operatorul de rețea. În 5 ani, operatorul va deconta costul lucrărilor. Iar asta este o veste bună pentru locuitorii care doresc racordarea și la această utilitate. (Modificarea la Legea energiei va permite acest lucru)
📍Plățile din PNDL vor fi acoperite din rectificarea bugetară și se vor relua în ordinea solicitărilor, în circa 2 săptămâni.
📍Planul National de Investiții va funcționa pe modelul PNDL, prin decont, iar comunicarea se va face printr-o aplicație, pentru simplificarea procedurilor. Ordonanța se va aproba în 10 zile și din 15 septembrie se vor putea depune proiectele online, cu semnătura digitală. Intenția Guvernului este de a finanța cat mai multe proiecte de infrastructură.
📍Prin PNRR sunt alocate 2 miliarde de euro pentru unitățile administrativ teritoriale, dacă primăriile vin cu proiecte care vizează energia verde, digitalizarea serviciilor publice.
📍Guvernul României a aprobat un proiect de act normativ care oferă o soluție la problema creșterii prețurilor materialelor de construcții din cauza căreia proiectele de investiții ar putea fi blocate.
Conform actului normativ adoptat, constructorii au acum posibilitatea ca, prin încheierea unui act adițional la contract, cu acordul beneficiarului, respectiv al UAT-ului, în cazul contractelor aflate în execuție, să modifice prețul materialelor de construcții stabilite în contractul inițial, în funcție de statisticile oficiale ale INS. În condițiile apariției unor costuri suplimentare, în cazul proiectelor cu finanțare națională, autoritățile locale pot depune cereri la ministerul de resort, care finanțează proiectul, pentru acoperirea acestora.
În cazul contractelor de finanțare semnate după intrarea în vigoare a actului normativ adoptat măsura va fi obligatorie, nu doar la cererea contractanților, și se va aplica la toate contractele de finanțare, exceptându-le pe cele care au și în prezent clauză de ajustare. Guvernul va aloca, la rectificarea bugetară, fondurile necesare acoperirii acestor costuri.
„Consider că prin consultarea cu primarii în astfel de întâlniri, informațiile ajung la factorii decizionali finali, iar acest lucru poate conduce chiar la modificarea legislației în favoarea tuturor. Îi mulțumesc domnului Abrudean pentru informarea la zi și sper că primarii vor fi pregătiți pentru a atrage fondurile puse la dispoziție de Guvern și nu numai”, a declarat prefectul Leonard Ioan Bulai .