CE AR FI LUMEA FĂRĂ COPII?

Când ne întrebăm ce ar fi lumea fără copii este ca și cum am încerca să găsim răspuns la întrebarea ce ar fi lumea fără speranță. Consider că este suficient să facem acest exercițiu de imaginație, ca să ne dăm seama că, pentru noi, „oamenii mari”, copiii sunt bunul cel mai de preț, garanția că mâine va fi mai bine.

Prin urmare, trebuie să avem grijă ca ei să trăiască într-o lume sigură, în care își pot împlini visurile. Este vorba de acea lume la care noi am renunțat ca să devenim adulți. Probabil, când eram copii, cei mulți dintre noi ne doream să ajungem cât mai repede „oameni mari”, ca să deținem controlul. Acum, la vârsta maturității, mulți realizăm că viața nu este despre a stăpâni, ci despre a fi fericiți. Este, poate, cea mai mare diferență dintre universul copilăriei și tărâmul realității, așa cum o percepem noi.

A doua diferență majoră dintre lumea copiilor și cea a adulților este dată de faptul că, în lumea copiilor, se visează mai mult, că lucrurile nu sunt privite neapărat cum sunt, ci cum ar putea să fie, iar acest lucru face ca ceea ce este mai bun din fiecare obiect sau fenomen să fie accentuat.

În fine, o altă deosebire fundamentală dintre copii și adulți este curiozitatea. Copiii vor să exploreze, să cunoască, să știe la ce folosește fiecare lucru. În timp ce noi, „oamenii mari” încercăm să fim selectivi, să păstrăm doar ceea ce credem că ne-ar putea fi de folos și, în acest fel, ne limităm orizontul.

Oare cum ar arăta lumea noastră, dacă am fi mai curioși și mai visători? Haideți să-i lăsăm, măcar astăzi, pe copii, mai ales pe cei din noi, să ne răspundă! Cu siguranță, vom avea parte de surprize mai plăcute, decât încercările noastre de a raționaliza totul!

De aceea, acum, de Ziua Copilului, le doresc tuturor, copiilor mici și mari, să aibă o copilărie frumoasă, îi încurajez să își păstreze visurile și curiozitatea și îi îndemn să scoată la iveală, tot mai des, ceea ce este bun în lume!

 

LIVIU MIROȘEANU,

PREFECTUL JUDEȚULUI BACĂU