Baza 95 Aeriană “Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu” a fost gazda ceremonialului organizat cu prilejul retragerii MiG – 21 din Serviciul Forţelor Aeriene Române

 

Prefectul județului Bacău, domnul Lucian-Gabriel Bogdănel a participat astăzi, 15 mai 2023 la evenimentul organizat de Baza 95 Aeriană “Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu” cu prilejul retragerii avioanelor MiG-21 din Serviciul Forțelor Aeriene Române.

Cu acest prilej prefectul județului Bacău, domnul Lucian-Gabriel Bogdănel a transmis următorul mesaj:

“Marcăm, astăzi, finalul emoționant al uneia dintre cele mai importante povești din istoria recentă a aviației militare: după mai bine de 60 de ani de exploatare neîntreruptă, din care 25 – un sfert de secol – în varianta modernizată „LanceR”, avionul MiG 21 este retras din serviciul de luptă permanent al Forțelor Aeriene Române.

Generații întregi de piloți militari au deprins tainele zborului chiar aici, la Bacău, făcând trecerea pe avionul supersonic la Centrul de Trecere pe Avioane Supersonice. De altfel, piloții Bazei 95 Aeriană au fost primii din țară care, în decembrie 1997, au primit în exploatare aeronave MiG 21 LanceR.

Azi, se încheie o eră – dar o alta abia de acum începe.

Guvernul României este preocupat să doteze armata aerului cu avioane capabile să asigure apărarea spațiul aerian autohton. Pe lângă cele 17 aparate F16 aflate deja în serviciu, alte 32 de aeronave de acest tip vor intra, cu începere din acest an, în dotarea Forțelor Aeriene Române.

Din același plan, al eforturilor pe linia înzestrării Forțelor Aeriene, face parte și opțiunea de achiziționare a avioanelor de generația a cincea, F35, consfințită – în prima jumătate a lunii aprilie – în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Nu va fi un drum ușor, dar în zilele noastre – când este de neconceput o strategie de apărare fără securizarea spațiului aerian – echiparea forțelor aeriene cu un material tehnic gata să se ridice la înălțimea provocărilor este indispensabilă.

Fiecare om are o poveste – la fel, fiecare avion.

De azi înainte, rămâne ca piloții să ne istorisească poveștile lor despre prietenul de nădejde care a fost MiG 21 Lancer.

Iar noi, ceilalți, să nu uităm că – dacă în prezentul primejdios în care trăim – avem bucata noastră de cer senin pe care să o privim, asta se datorează în primul rând bravilor noștri piloți militari și păsărilor de metal şi foc pe care le strunesc cu dibăcie.“