Videoconferință susținută de ministrul Afacerilor Interne, doamna Carmen Daniela Dan, pe tema efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase din această perioadă

Astăzi, 8 iulie a.c., de la ora 10.00, s-a desfășurat o videoconferință susținută de ministrul Afacerilor Interne, doamna Carmen Daniela Dan, pe tema efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase din această perioadă.

Doamna ministru a făcut o analiză a modului de îndeplinire a măsurilor dispuse în județele afectate și a

solicitat imperativ finalizarea evaluărilor privind pagubele produse de inundații la finalul lunii iunie.
In județul Bacău se lucrează pentru finalizarea, în cursul zilei de astăzi, a centralizării datelor privind evaluarea pagubelor produse de precipitații în zonele afectate, în intervalul 28 iunie – 1 iulie a.c. Este finalizată evaluarea centralizată a pagubelor produse în urma inundațiilor la construcții hidrotehnice și a fost întocmită harta punctelor critice din județ, de către Serviciul pentru Gospodărirea Apelor.

Comitetul județean pentru situații de urgență Bacău, condus de prefectul județului, doamna Maricica-Luminita Coșa, acționează cu toate structurile de specialitate pentru prevenirea efectelor negative ale fenomenelor hidrometeorologice periculoase prognozate pentru aceste zile, precum și  pentru diminuarea pagubelor produse de inundații zilele anterioare.

Sunt pregătite utilaje și saci de nisip pt acțiuni operative, în special în bazinul râului Trotuș, care e vizat de noile prognoze.

Mai sunt in teren 2 echipe pt evaluare. În total, au fost 39 de comisii care au evaluat pagubele în 60 de localități în 7 zile.

În prezent, se monitorizează asigurarea permanenței la primării, buna funcționare pentru alimentarea cu curent electric și gaz a consumatorilor, circulația pe drumuri și se monitorizează toate cursurile de apă.

Pentru județul Bacău, este emisă avertizare Cod galben în intervalul 07.07.2018/12.00 – 10.07.2018/18.00. Fenomenele vizate sunt intensificări ale vântului, descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, averse de ploaie ce vor cumula 25 – 30 l/mp, izolat 40-50l/mp.

In cursul nopții, ploile abundente au afectat curți în comunele Tătărăști și Sascut, unde s-a intervenit operativ pentru evacuarea apei și pentru dirijarea traficului cu echipaje și utilaje ale structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne.

Cetățenii sunt rugați să se informeze privind starea drumurilor și evoluția fenomenelor hidrometeorologice, precum și să respecte indicațiile și recomandările echipajelor Ministerului Afacerilor Interne, astfel încât să nu se expună pericolelor.