Subprefectul județului Bacău, Valentin Ivancea, a susținut o întâlnire de lucru cu factorii de decizie pentru implementarea unui proiect de promovare a turismului montan pe Valea Muntelui și Valea Trotușului

Astăzi, 21 martie 2019, de la ora 10.00, la sala mică a Palatului Administrativ, s-a desfășurat o întâlnire de lucru cu factorii de decizie pentru implementarea unui proiect de promovare a turismului montan pe Valea Muntelui și Valea Trotușului, condusă de subprefectul județului, Valentin Ivancea.

La masa discuțiilor au fost invitați să participe reprezentanții de la Consiliul Județean Bacău, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Direcția Silvică, Ocoalele Silvice de pe Valea Muntelui și Valea Trotușului, Gal Valea Muntelui, Gal Valea Trotușului, precum și de la unitățile administrativ teritoriale Oituz, Mănăstirea Cașin, Dofteana, Dărmănești, Asău, Agăș, Brusturoasa, Palanca, Ghimeș Făget, din județul Bacău și Soveja, din județul Vrancea.

Proiectul de cooperare, coordonat de Gal Valea Muntelui, vizează trasarea, omologarea și promovarea unui traseu montan, de picior, întins pe 10 localități din județul Bacău, precum și localități din județul Vrancea și se va desfășura cu solicitarea finanțării prin PNDR 2014 – 2020 – Ministerul Agriculturii. Proiectul nu va afecta mediul, ci urmărește doar valorizarea zonei montane din județ cu scopul de a promova turismul montan, precum și moștenirea cultural-istorică. În acest sens, proiectul cuprinde acțiuni de montare a unor  stâlpi de marcaj, panouri de informare cu privire la monumente  istorice din zonă, spații de odihnă, urmând ca acest traseu să fie bine ridicat pe o platformă, astfel  ca aceste obiective să poată fi accesate de oriunde.

De asemenea, se dorește și instruirea unor ghizi montani, ce vor sprijini gripurile, cetățenii care sunt în drumețiii în această  zonă, precum și implicarea universităților care să deruleze activități de cercetare privind formele de relief și fauna, dar și cultura, istoria și tradițiile locurilor, spre valorizarea lor.

În cadrul întâlnirii, au fost analizate obiectivele cuprinse în proiect în scopul identificării problemelor ce pot fi soluționate prin implicarea factorilor decizionali în domeniu. S-a dorit obținerea acordului pentru realizarea proiectului pe teritoriile administrate sau aflate în proprietatea instituțiilor participante. Totodată, s-a solicitat sprijinul unităților administrativ-teritoriale pentru identificarea proprietarilor persoane fizice de la care, de asemenea, este necesar acordul pentru montarea  panourilor de marcaj.

Subprefectul județului, Valentin Ivancea, a subliniat importanța unui astfel de proiect pentru județul Bacău și a solicitat implicarea tuturor factorilor decizionali în identificarea soluțiilor necesare pentru a se implementa cât mai curând acest proiect.