Structurile M.A.I la nivelul județului Bacău vor acționa pentru siguranța cetățenilor și ordinea publică în contextul prilejuit de minivacanța de Rusalii

 

Efective teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne la nivelul județului Bacău sunt la datorie pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în perioada 21-24 iunie 2024, când băcăuanii sărbătoresc Rusaliile.

Astfel, structurile de arme vor fi la datorie începând cu ziua de astăzi, 21 iunie a.c. , dat fiind că începe și vacanța de vară a elevilor.

Pe drumurile publice se va asigura prezenţa activă a polițiștilor rutieri, pe principalele artere, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor, fluidizarea şi controlul traficului rutier, utilizând aparatele radar din dotare.

De la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean, peste 200 de polițiști vor acționa zilnic în stradă, în județul Bacău – 130 de polițiști de la ordine publică, 45 de la poliția rutieră, alături de reprezentanți ai structurilor de investigarea criminalității economice, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase,precum și combaterea criminalității organizate.

Poliţiştii cu peste 90 de autospeciale vor acționa pentru prevenirea faptelor antisociale și creşterea siguranţei rutiere, astfel încât cetăţenii să se bucure în linişte de această sărbătoare.

Cu ocazia minivacanței de Rusalii, dar și a începerii vacanței de vară a elevilor, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean „Ștefan cel Mare” Bacău vor monitoriza atent locurile aglomerate din municipiu și județ, în scopul prevenirii și combaterii faptelor antisociale.

De asemenea, vor asigura ordinea publică la manifestările cultural-artistice care vor avea loc în județul nostru, dintre care amintim “Zilele comunei Hemeiuș” și “Zilele Parohiei Șerbănești, Festivalul Internațional de Muzică, Teatru și Dans pentru Copii și Tineri “Neghiniță”, precum și la manifestările religioase cu prilejul sărbătorii ”Pogorârea Sfântului Duh din localitățile Blăgești, Valea Seacă, Ghimeș-Făget.

O importantă misiune în această perioadă va fi și participarea la menținerea ordinii publice, misiune care se va desfășura în sistem integrat, alături de celelalte structuri ale ministerului, dar și prin patrulele independente în zona traseelor turistice montane din stațiunea Slănic Moldova, dar și în stațiunea balneoclimaterică Târgu-Ocna.

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău va desfășura acțiuni specifice pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, de asigurare și menținere a ordinii și siguranţei publice la manifestările desfășurate în zona de responsabilitate.

Vor fi constituite echipaje mobile de intervenție, pregătite să intervină în orice situație, 24 de ore din 24 și care vor acționa în mai multe localități din județele Bacău, Iași, Vrancea și Galați.

Echipaje de jandarmi vor fi prezente în toate zonele de competență, precum și la Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău, unde vor acționa în vederea asigurării securității persoanelor care folosesc transportul aerian în această perioadă.

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. Ctin Ene” al Județului Bacău vor fi în continuare la datorie, pregătiți să intervină în orice situație de urgență pentru protejarea și salvarea vieții și bunurilor cetățenilor.

Pe linie preventivă, inspectorii de prevenire ai instituției noastre defășoară acţiuni de control și îndrumare la unităţi turistice de cazare şi alimentaţie publică, unde se preconizează o afluenţă mare de persoane.

Pe timpul verificărilor, principalele aspecte urmărite se referă la dotarea cu stingătoare, funcţionalitatea hidranţilor interiori, menţinerea liberă a căilor de acces/evacuare, precum și la exploatarea în siguranţă a instalaţiilor electrice.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane atenționează asupra faptului că traficul de persoane face parte din provocările unei societăți globalizate, iar viața de zi cu zi a cetățenilor presupune interacțiuni care uneori, pot conduce către o situație de trafic.

Traficul de persoane este o infracțiune de o gravitate deosebită, în totală opoziție cu principiile respectării drepturilor omului și este pedepsită de legea penală.

Specialiștii antitrafic din cadrul A.N.I.T.P. vor desfășura actiuni de informare și sensibilizare privind riscurile acestui fenomen în perimetrul așezărilor de cult și în zona pricipalelor evenimente cu public.

Pentru a evita situații neprevăzute, este important să dovediți solidaritate și spirit civic atunci când observați alte persoane aflate în situații de pericol din sfera traficului de persoane.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane desfășoară în mod constant campanii de prevenire a acestui fenomen și pune la dispoziția cetățenilor un număr gratuit de informare 0800 800 678.

Specialiștii din cadrul Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău vor desfășura activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.

Aceste acțiuni preventive vor fi centrate, în principal, în spațiile recreaționale aglomerate, zonele de agreement și evenimentele cu public numeros.

Vă reamintim faptul că un consum excesiv de alcool sau consumul de substanțe psihoactive influențează negativ și performanța de conducere a unui autoturism, contribuind la creșterea riscului de accidente rutiere grave. Aceste substanțe acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.

Agenția Națională Antidrog reamintește că, în cadrul proiectului DepreHUB, este funcțională linia telefonică adresată persoanelor consumatoare de droguri sau aparținătorilor acestora, prin intermediul cărora se oferă consiliere psihologică 24 de ore din 24, 7 zile din 7, la numărul de telefon 0374456444.

Totodată, menționăm faptul că scopul tuturor măsurilor și acțiunilor este de a preveni comiterea faptelor care ar putea perturba climatul de ordine şi siguranţă publică.

Cu toate acestea nu va fi tolerată nicio abatere a legii.

Pe această cale, facem un apel către cetățenii judeţului Bacău, să respecte normele de conviețuire socială și indicațiile angajaților din structurile județene ale Ministerului Afacerilor Interne, aflați în teren.

 

Recomandări pentru a preveni producerea de evenimente nedorite:

 

  • respectaţi viteza maximă legal admisă pe sectorul de drum pe care circulaţi;
  • înainte de a pleca la drum, verificaţi starea tehnică a autoturismului;
  • atenţie la manevrele de depăşire! Efectuaţi-le după ce v-aţi asigurat temeinic;
  • purtaţi centura de siguranţă şi nu utilizaţi telefonul mobil dacă acesta nu este prevăzut cu dispozitivul “mâini libere”;
  • nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau dacă vă simţiţi obosiţi;
  • evitaţi orice altă preocupare ce v-ar putea distrage atenţia în timpul deplasării;
  • conducătorilor auto care optează pentru petrecerea sărbătorilor la o distanţă mare de casă le recomandăm să-şi fragmenteze deplasările, alternând şofatul cu perioade de repaus, pentru a evita producerea de accidente rutiere pe fondul oboselii.
  • respectați indicaţiile jandarmilor aflaţi în dispozitivele de ordine publică și evitați implicarea în conflicte de orice natură;
  • acordați o atenţie deosebită bunurilor şi obiectelor personale, iar dacă participanții la evenimente sau aflați în trafic sunt însoțiți de copii, să-i supravegheze cu atenție;
  • în cazul în care plecați la munte, vă recomandăm să vă informați cu privire la itinerarul propus, aflați informații despre starea traseului pe care îl veți parcurge prognoza meteo şi condiţiile climatice locale, purtați echipament adecvat și urmați doar traseele marcate. Încercați să rețineți cât mai multe repere întâlnite pe traseul parcurs, iar dacă vă întâlniți cu animale sălbatice nu le hrăniți și sub nicio formă nu încercați să interacționați cu acestea;
  • în cazul în care optați să mergeți la scăldat, vă recomandăm să mergeți doar în locurile special amenajate şi să respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului, să nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat mult timp la soare și să nu vă aventuraţi în apă seara târziu sau după ce ați consumat băuturi alcoolice;
  • în cazul în care sunteți martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială sau în cazul apariţiei unei situaţii de dificultate sau de risc la adresa integrităţii, sănătăţii sau a vieţii apelați cu încredere la cea mai apropiată patrulă de jandarmi sau prin apel la Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112;
  • dacă observaţi persoane suspecte nu ezitaţi și anunţaţi poliţia la numărul unic de urgenţă 112;
  • mențineți libere toate căile de evacuare, fiind strict interzisă atât blocarea sub orice formă a ușilor, cât și depozitarea de mobilier, decoruri artistice, sau orice alt obiect, care, prin amplasarea lor, fie și temporară, poate reduce dimensiunea și gabaritul acestora;
  • în cazul în care sunteți martorul sau victima unui conflict în care sunt implicate persoane care au consumat băuturi alcoolice sau droguri, vă recomandăm să nu interveniți, să rețineti cât mai multe detalii și să sunați la numărul unic de urgență 112;
  • luați decizii bazate pe control și în stare de luciditate, pentru a nu afecta viața dumnevoastră și a celor dragi;
  • în cazul în care sesizați că persoane din apropierea dumneavoastră au nevoie de sprijin specializat, apelați cu încredere pentru consiliere linia telefonică verde 870.070.

 

Vă dorim zile însorite și liniștite, în siguranță, alături de cei dragi!

 

 

 

Biroul de presă