Prefectul și subprefectul județului Bacău, doamna Maricica-Luminița Coșa și domnul Valentin Ivancea au solicitat intervenții operative și eficiente din partea factorilor responsabili pentru asigurarea unui trafic corespunzător în județ, în condiții de iarnă

Astăzi, 20 noiembrie 2018, de la ora 15.00, în sala mare a Palatului Administrativ, s-a desfășurat ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, condusă de prefectul județului Bacău, doamna Maricica Luminița Coșa și subprefectul județului, domnul Valentin Ivancea.

Pe ordinea de zi au fost două subiecte principale privind oportunitatea ridicării filtrului de control și dezinfecție instalat în localitatea Sascut, împotriva evoluției pestei porcine africane în județul Bacău și analiza stadiului pregătirii pentru sezonul rece, în vederea gestionării efectelor meteorologice specifice.

A fost prezentată situatia privind măsurile implementate pentru prevenirea pestei porcine africane în județul Bacău, ca urmare a focarului din localitatea Lespezi, comuna Homocea, județul Vrancea, măsuri cuprinse în Programul aprobat în ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență prin Hotărârea nr. 9 din 04.11.2018. Avand în vedere și prognoza meteorologică, potrivit căreia se înregistrează precipitații abundente, specifice anotimpului de iarnă, în urma analizei realizate de prefectul județului privind asigurarea protecției împotriva acestui virus, a fost aprobată ridicarea filtrului de control și dezinfecție instalat în localitatea Sascut, pe drumul național DN 2.

In partea a doua a ședinței, a fost analizat stadiul pregătirii pentru sezonul rece, în vederea gestionării efectelor meteorologice specifice.

Având în vedere ninsorile înregistrate în ultimele zile, prefectul județului Bacău, doamna Maricica Luminița Coșa, a solicitat prezentarea intervențiilor efectuate atât preventiv, cât  și pentru diminuarea efectelor negative ale căderilor de zăpadă pentru siguranța traficului rutier și protecția populației. A subliniat necesitatea desfășurării acțiunilor operative și eficiente pentru a nu fi afectați cetățenii. De asemenea, a solicitat tuturor factorilor responsabili o comunicare în timp real a situației existente în județ, felicitând, în acest sens, echipele Delgaz Grid pentru eficiența intervențiilor și acuratețea informărilor.

În cadrul ședinței, inspectorul general școlar a prezentat faptul că, urmare a ninsorilor din cursul nopții de 18 spre 19 noiembrie, au fost suspendate astăzi cursurile în două unități școlare, din comuna Berești Tazlău și Dămienești, pentru recuperarea orelor fiind întocmit un graphic specific.

De asemenea, Inspectoratul de Politie Judetean Bacău a informat că au fost aplicate 12 amenzi participanților  la trafic care nu aveau vehiculele echipate corespunzător sezonului de iarnă.

Subprefectul județului, domnul Valentin Ivancea a subliniat că suntem în plină iarnă și se impune maximă operativitate în intervenții pentru ca cetățenii să fie în siguranță. În acest sens, a solicitat operatorilor economici și administratorilor de drumuri să eficientizeze acțiunile de intervenție pentru deszăpezire și degajarea carosabilului, potrivit contractelor încheiate și cu respectarea strictă a prevederilor legale, după caz, De asemenea, a solicitat conducătorilor auto să circule numai cu vehicule echipate corespunzător cu anvelope pentru sezonul rece, pentru a seevita derapajele, blocajele sau chiar accidentele.

Potrivit informării reprezentantului Administrației Naționale de Meteorologie Bacău, în următoarele ore, începând cu această seară și până mâine, 21 noiembrie, ora 10.00, sunt prognozate fenomene de polei, precipitații moderate cantitativ de ploaie, ninsoare, dar și precipitații mixte, în special în zona de munte, în zona de graniță cu județul Vrancea, precum și intensificări ale vântului.

Toți cetățenii participanți la trafic sunt rugați să se adapteze condițiilor meteorologice specifice de iarnă și să echipeze corespunzător vehiculele, precum și să se informeze cu privire la condiția drumurilor de interes, astfel încât să se evite situațiile de urgență și să se asigure buna circulație în trafic.