Prefectul și subprefectul județului Bacău, doamna Maricica Luminița Coșa și domnul Valentin Ivancea, au condus astăzi, 28 noiembrie 2018, ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în scopul stabilirii unor noi măsuri adecvate vizând protecția împotriva pestei porcine africane și asigurarea circulației pe DN 12 B, tronsonul Târgu Ocna-Slănic Moldova

Astăzi, 28 noiembrie 2018, de la ora 10.00, la sala mică a Palatului Administrativ, s-a desfășurat ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cu următoarea ordine de zi:
1 – Situația virusului Pestei Porcine Africane la nivelul județului Bacău.

2 -Analiza stadiului lucrărilor de reabilitare a drumului național DN 12 B, pe sectorul de drum cuprins între localitățile Târgu Ocna – Slănic Modova.

La ședință au participat membrii de drept ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, precum și reprezentantul Direcției Regionale Drumuri și Poduri  Iași, directorul Direcției de comunicare, domnul Nicolae Popovici.

Cu privire la virusul Pestei Porcine Africane, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, domnul Liviu Nicky Vrabie, a precizat că nu sunt cazuri de pestă porcină în județul Bacău, a prezentat situația la zi, ca urmare a măsurilor stabilite în ședințele anterioare ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și aplicate, permanent, în zona de protecție, la limita cu județul Vrancea și a supus analizei oportunitatea efectuării controlului în zona expusă riscului în puncte fixe sau prin patrule mobile, având în vedere și condițiile meteorologice actuale.

Prefectul județului, doamna Maricica Luminița Coșa, a precizat că măsurile dispuse și aplicate, până în prezent s-au dovedit a fi eficiente, dat fiind faptul că nu sunt cazuri de pestă porcină în județul Bacău, sens în care a atras atenția că măsurile ce se adoptă pentru următoarea perioadă, adaptate la condițiile meteorologice actuale, trebuie să fie cel puțin la fel de eficiente și, fără excepții, să respecte prevederile legale.

Subprefectul județului Bacău, domnul Valentin Ivancea a precizat, la rândul său, că patrulele mobile pot fi mai eficiente atât pentru că se diminuează disconfortul creat de temperaturile scăzute, dar, mai ales, pentru că descurajează transportul posibilelor animale afectate de acest virus dinspre județul Vrancea.

Inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean, domnul chestor Vasile Oprișan a prezentat tronsoanele de drum pe care se realizează controlul traficului în prezent, precum și necesarul de forțe pentru punerea în aplicare a acestor măsuri de protecție și prevenire a  îmbolnăvirilor cu virusul pestei porcine africane.

 În urma analizelor, s-a votat, cu unanimitate de voturi, executarea controlului în trafic prin patrulare în 4 puncte, în zona de protecție, la granița cu județul Vrancea.

În ceea ce privește stadiul lucrărilor de reabilitare a drumului național DN 12 B, pe sectorul de drum cuprins între localitățile Târgu Ocna – Slănic Modova, prefectul județului a prezentat în ședință starea de nemulțumire atât a autorităților, cât și a cetățenilor și agenților economici din zonă, datorată nerespectării de către Direcția Regională Drumuri și Poduri Iași a termenului de executare a lucrărilor de refacere a drumului pe tronsonul mai sus menționat, termen care a fost stabilit, inițial, pentru luna septembrie și, apoi, până la 1 decembrie. A solicitat concret un raport scris al situației în teren, precum și un termen real de finalizare, în regim de urgență, a lucrărilor, astfel încât să se poată circula fără restricții de tonaj.

Subprefectul județului, domnul Valentin Ivancea, a precizat că, în vara acestui an, au fost prezenți în zonă atât premierul României, doamna Viorica Dăncilă, cât și ministrul transporturilor, domnul Lucian Șova, efectuându-se analize concrete privind modalitatea de realizare în cel mai scurt timp a reparațiilor în cele 24 puncte de pe DN 12 B. De asemenea, a arătat că s-au făcut demersuri specifice pentru a se realiza proiectul, atât la minister, cât și de către instituții de specialitate, având în vedere că, în timpul lucrărilor, au fost identificate conducte ce au împiedicat continuarea acestora.

Reprezentantul Direcției Regionale Drumuri și Poduri  Iași, directorul Direcției de comunicare, domnul Nicolae Popovici, a adus în atenție faptul că lucrările nu au fost finalizate datorită unor impedimente cu care s-au confruntat, privind acordarea avizelor în vederea aprobării devierii conductei de gaz existente în acea zonă, dar că, marți, 4 decembrie va fi dat în circulație provizorie acest tronson de drum, pe DN 12 B, cu restricție de accea a vehiculelor de până la 3,5 t, până la finalizarea lucrărilor la ruta ocolitoare.

Prefectul județului, doamna Maricica-Luminița Coșa a atras atenția că nu au fost aduse la cunoștința sa problemele cu care se confruntă Direcția Regională Drumuri și Poduri  Iași și care sunt prezentate abia astăzi în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bacău, la solicitarea sa, în calitate de prefect și președinte al CJSU.  A subliniat că așteaptă, urgent, un raport scris cuprinzând situația reală prezentă și cauzele ce au împiedicat finalizarea lucrărilor pe DN 12B, precum și ca, în cel mai scurt timp, să se asigure circulația fără restricții de tonaj, pentru a permite și accesul vehiculelor grele, cum sunt cele de intervenție ale Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bacău în zonă.

Instituția Prefectului – Județul Bacău și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență acordă tot sprijinul pentru deblocarea situației privind obținerea avizelor în vederea efectuării lucrărilor.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bacău se va întruni, din nou, pentru analiză și măsuri, după prezentarea raportului scris de către Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași, în cursul săptămânii viitoare.

În ultima parte a ședinței, prefectul județului a adus la cunoștința membrilor Comitetului informarea Unității Administrativ-Teritoriale Bacău potrivit căreia S.C. Eco Sud S.A a anunțat că suspendă serviciile de recepționare a deșeurilor în vederea depozitării în Celula 2 a Depozitului Conform Bacău, fapt pentru care solicită participarea unor reprezentanți ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență la  ședința organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare Bacău, astăzi, 28 noiembrie 2018, de la ora 13.00, pentru a se analiza toate variantele  legale necesare deblocării situației create și prestării serviciului în condiții normale.

Prefectul județului, doamna Maricica-Luminița Coșa, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a stabilit ca, la această ședință să participe cei doi vicepreședinți, președintele Consiliului Județean și șeful Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Mr. Constantin Ene” Bacău, precum și șefii de la Direcțiade Sănătate Publică, Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu și a transmite o informare cuprinzând atât situația existentă, cât și, dacă se impune, măsurile necesar a fi luate de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a se evita implicații negative asupra stării de sănătate a populației, precum și asupra mediului înconjurător.