În Comisia județeană care monitorizează implementarea Programului pentru școli pe tema asigurării alimentelor în unitățile de învățământ, au fost prezentate acțiunile desfășurate în luna iunie în vederea aplicării prevederilor H.G. nr. 460/2017 pentru aprobarea Programului pentru școli al României în perioada 2017-2023 și pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul școlar 2017-2018, de către instituțiile cu atribuții în acest domeniu de activitate, respectiv Consiliul Județean Bacău, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bacău, Direcția pentru Agricultură Județeană Bacău, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bacău, Direcția de Sănătate Publică Bacău, Oficiul Fitosanitar Bacău, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bacău.
Astfel, Direcția pentru Agricultură Juețeană Bacău a informat că, în luna octombrie 2018, au fost eliberate 6 certificate de conformitate pentru măr în vederea distribuirii în școli, conform OUG 24/2010, cu modificările și completările ulterioare).
Direcția de Sănătate Publică a Județului Bacău a transmis activitățile de promovare a alimentației sănătoase în școli și grădinițe. Astfel, în 06.09.2018, s-au desfășurat acţiuni de informare, distribuire de materiale informative și realizarea de pupitre informative la Școlile Gimnaziale “Ion Voicu” și “Al.I.Cuza” Bacău, la Grădinițele „Dumbrava Minunată” și ,,Crai Nou” Bacău; în data de 27.09.2018, s-au desfășurat acţiuni de informare, distribuire de materiale informative și realizarea de pupitre informative la Grădinițele „Dumbrava Minunată” și ,,Crai Nou” Bacău; în data de 15.10.2018 a fost realizată o expoziţie cu legumele toamnei de către copiii şi părinţii de la Eco – Grădiniţa nr. 26 Bacău, inclusiv un pupitru informativ, a fost desfășurat un program de poezii şi cântece la temă, cu degustare de fructe și postare de poze în mediul online; în data de 16.10.2018, s-a desfășurat o acţiune cu copiii şi părinţii de la Grădiniţa „Dumbrava minunată” Bacău, intitulată „Borcanul cu murături al familiei mele”, cu următoarele activităţi: informare, prelegere, sesiune de întrebări şi răspunsuri, atelier practic în cadrul căruia copiii, ajutaţi şi îndrumaţi de părinţi, au pregatit borcane de muraturi pentru iarnă, s-au oferit sfaturi pentru diminuarea risipei alimentare în propriile familii, s-au distribuit materiale informative la temă, s-au postat poze în reţeaua de specialitate online.
Totodată, Oficiul Fitosanitar Bacău, a informat că, în baza procedurii specifice, au fost prelevate 3 probe, respectiv 3 soiuri de mere: Jonathan, Golden si Starkrimson de la Asociația Pomicola Itești, în vederea expedierii la un laborator autorizat pentru efectuarea analizelor la rezidiile de pesticide, rezultatul arătând că probele analizate sunt conforme, iar fructele sunt apte pentru consum. În vederea livrării, a fost pregătită o cantitate de 1800 tone.
La controalele efectuate în luna octombrie 2018, în depozit, nu s-au depistat probleme fitosanitare.
Inspectoratul Școlar Județean Bacău, a specificat faptul că sunt 63594 de preșcolari / elevi din unitățile de învățământ cu personalitate juridică din județul Bacău, existenți la data de 06.11.2018, beneficiari ai programului, din care 10461 sunt preșcolari, 29392 sunt elevi nivel primar, iar 23741 sunt elevi nivel gimnazial.
De asemenea, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Bacău, au făcut recomandări unităților de învățământ și cadrelor didactice cu privire la organizarea de activități extracurriculare și extrașcolare, având ca tematică beneficiile consumului de fructe și legume proaspete, de lapte și produse lactate, precum și raportarea acestor activități cu precizarea datei și locului unde se vor desfășura/ s-au desfășurat.
Până la această dată, potrivit datelor transmise, nu au fost întâmpinate probleme în derularea procesului de distribuție a produselor.