Prefectul Liviu Miroșeanu, a participat la videoconferința susținută de președintele României Klaus Iohannis cu premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela, pe tema gestionării epidemiei COVID-19

Președintele României Klaus Iohannis a susținut o videoconferință cu premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela, pe tema gestionării epidemiei COVID-19, la care au participat, la nivelul județului Bacău, prefectul Liviu Miroșeanu, subprefecții Maricica Coșa și Emil Dragu, precum și membrii Colegiului Prefectural cu responsabilități în combaterea efectelor virusului.

 Analizele efectuate și măsurile prezentate au fost pe fiecare minister și, de asemenea, au vizat ca administrația locală să fie pregătită pentru situațiile care vor urma.

Totodată, s-a insistat pe a se lua toate măsurile ca cetățenii să știe și să respecte regulile privind distanța socială și evitarea la maxim a deplasărilor inutile, respectarea izolării la domiciliu și a se evita aproape complet sau complet a contactului direct, contactului fizic cu alte persoane, iar, în ceea ce privește persoanele care lucrează, să se încurajeze munca la domiciliu sau telemunca.

La nivelul județului Bacău, prefectul Liviu Miroșeanu a efectuat o analiză și a transmis o nouă serie de măsuri.

„Am solicitat Agenției județene pentru ocuparea forței de muncă  să se asigure capacitatea și personalul pregătit pentru procesarea solicitărilor de la agenții economici cu privire la șomajul tehnic.

Inspectoratului teritorial de muncă i-am solicitat să verifice cu echipe stabilite în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică modul în care sunt implementate măsurile de protecție a angajaților pe raza județului, cu scopul de a se face o bună informare și îndrumare a angajatorilor în acest sens.

De asemenea, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor  pregătește efectivele de diagnosticare  la nivelul județului Bacău, în urma procesării probelor pentru COVID 19, pentru a sprijini activitatea centrului regional de la Iași.

Am solicitat Direcției de Sănătate Publică să ia în evidență și să fie locate cadrele medicale disponibile pentru a fi instruite și pregătite să intre în activitate, dacă va fi cazul  de a se trata posibilele cazuri de îmbolnăviri.

La Spitalul Județean de Urgență Bacău a fost instalat un al treilea cort de triaj și urmează a se mări capacitatea de paturi într-un pavilion pentru cei suspectați a fi infectați cu COVID 19.

Totodată, Inspectoratul de Poliție Județean a constituit patrule și verifică în teren dacă cei aflați în autoizolare respectă regulile, iar poliția economică inspectează dacă barurile, restaurantele și celelalte unități economice respectă prevederile ordonanței militare.

Serviciile de utilități publice și unitățile administrativ teritoriale  vor primi lista cu persoanele aflate în izolare sau carantină, precum și locațiile de autoizolare sau carantină ale acestora, actualizate permanent, pentru a se putea asigura în județ servicii publice cu protecția cetățenilor.