Prefectul Liviu Alexandru Miroșeanu a fost invitat să participe la ședința de bilanț a activității din anul 2019 a Penitenciarului Bacău

La Centrul de Afaceri și Expozițional Bacău s-a desfășurat astăzi, 21 ianuarie 2020, ședința de bilanț a activității din anul 2019 a Penitenciarului Bacău.

Prefectul Liviu Alexandru Miroșeanu a participat la ședință, adresându-le tuturor felicitări pentru realizările avute și asigurându-i de tot sprijinul instituțional în îndeplinirea obiectivelor ce privesc atât detenția celor care au afectat valorile ocrotite de lege cât și recuperarea şi inserţia socială a celor care şi-au ispăşit pedepsele:

„În judeţul Bacău, sistemul penitenciarelor este bine reprezentat:

  • există singura şcoală din ţară pentru pregătirea agenţilor de penitenciare;
  • există un spital penitenciar;
  • avem în Bacău un penitenciar.

Sistemul de detenţie există din mai multe motive, din care îmi permit să amintesc doar câteva, pe care le consider mai importante:

  • metodă de protecţie a comunităţii, prin retragerea din mijlocul ei a celor care au afectat valorile ocrotite de lege;
  • este o modalitate de recuperare a persoanelor care au încălcat legea penală, o oportunitate pentru ei de a conştientiza gravitatea faptelor şi de a lua decizia de a nu le mai repeta;
  • este locul unde, pentru unii dintre ei, sunt implementate programe care să-i ajute să se integreze sau reintegreze în societate după ispăşirea pedepsei.

Într-o lume ideală, ar trebui să nu fie nevoie de penitenciare, dar, în lumea reală, penitenciarele sunt una dintre pietrele fundamentale ale sistemului de justiţie, fiind cele care închid circuitul prin care societatea încearcă să reacţioneze şi să prevină încălcările grave ale legii.

În acelaşi timp, cei care suntem în afara zidurilor ar trebui să facem mai mult pentru recuperarea şi inserţia socială a celor care şi-au ispăşit pedepsele.

Este de datoria noastră ca, atunci când se impune, să luptăm cu mentalitatea celor care îi condamnă, practic, a doua oară, discriminându-i pe cei care au ieşit din închisoare. Vrem să diminuăm acest fenomen, pentru că ne dorim ca tot mai mulţi semeni de-ai noştri să devină membri responsabili ai societăţii. Prin urmare, încurajăm toate iniţiativele care privesc recuperarea şi inserţia socială a deţinuţilor.

De aceea, vă felicit pentru activitatea dumneavoastră  care, deşi este mai puţin ştiută, este importantă pentru orice comunitate şi vă asigur de sprijinul nostru, atunci când veţi dori să colaborăm. Vă mulţumesc pentru invitaţie şi vă doresc succes în tot ceea ce faceţi!”