Prefectul judetului Bacău, Maricica Luminița Coșa și subprefectul județului, Valentin Ivancea, au participat, alături de membrii Comitetului județean pentru situații de urgență, la videoconferința susținută de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan

Astăzi, 3 iunie 2019, de la ora 10.30, prefectul judetului Bacău, Maricica Luminița Coșa și subprefectul județului, Valentin Ivancea, au participat, alături de membrii Comitetului județean pentru situații de urgență, la videoconferința susținută de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, privind analiza situației și efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase din ultimele zile.

Ministrul Carmen Dan a subliniat că suntem într-o perioadă plină de avertizări meteo, cele mai multe de tip nowcasting, producându-se fenomene hidrometeorologice periculoase imediate.

De asemenea a evidențiat că toți factorii responsabili s-au mobilizat și implicat în mod operativ în toate zonele.

Este necesară, în continuare, mobilizarea forțelor și pentru următoarea perioadă, caracterul de instabilitate atmosferică accentuată menținându-se în zilele următoare, până joi, 6 iunie 2019, în special în zona Moldovei, cu posibilitatea înregistrării de precipitații de peste 50% l/mp.

In prezent, întreaga parte de sud a țării se află sub avertizare cod portocaliu.

Prefecții vor dispune realizarea evaluării pagubelor în zonele afectate de către comisii mixte, pentru a se putea acorda sprijinul legal necesar, comunităților locale și pentru ajutorarea familiilor aflate în nevoie.

Județul Bacău se află sub avertizare cod portocaliu  de ploi abundente şi instabilitate atmosferică accentuată, de luni, 3 iunie, ora 12.00, până marţi, 4 iunie, ora 06.00.

Prefectul județului, Maricica Luminița Coșa, a declarat că este asigurată permanența în județ și s-a acționat operativ pentru diminuarea efectelor negative. Nu au fost probleme deosebite în acest sfârșit de săptămână, cu toate că s-au înregistrat pagube în 50 de localități, fiind afectate 70 de locuințe, 6 poduri, 29 de podețe și 83 de porțiuni de drumuri, iar 2 persoane au fost evacuate pentru a nu fi prinse de apă.

Atenția va rămâne sporită,  în următoarele zile, în special pe localitatea Slănic Moldova si zona de graniță cu județul Vrancea.

Sunt mobilizate, în continuare, forțele de intervenție pentru acțiuni operative, în funcție de necesitate.

Cetățenii sunt rugați să se informeze cu privire la starea vremii și evoluția fenomenelor hidrometeorologice, pentru a evita cât mai mult posibil situațiile periculoase și să anunțe orice tip de risc ce poate genera o situație de urgență la telefon 0234/550000, fax 0234/575053.