Prefectul județului Bacău, Liviu Alexandru Miroșeanu, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, for superior al Centrului Local de Combatere a Bolilor, în data de 13.01.2020, pentru identificarea, analizarea si stabilirea cu toți factorii decizionali de la nivelul județului Bacău, a măsurilor suplimentare necesare în scopul limitării efectelor evoluției bolii pestei porcine africane

Au fost confirmate două noi cazuri de Pestă porcină africană la mistreț, pe teritoriul județului Bacău.

Cele două cazuri confirmate la mistreț sunt în zonele deja afectate de boală, respectiv Fondul de vânătoare 31 Parincea-localitatea Năstășeni din comuna Parincea și Fondul de vânătoare 33 Gioseni, pe teritoriul comunei Horgești.

Cazurile de boală aflate în stadiul de suspiciune, sunt identificate.

D.S.V.S.A. Bacău a convocat Grupul local de experti compus din medici veterinari oficiali ai instituției și delegații oficiali ai Fondurilor de vânătoare, pentru stabilirea zonelor afectate si a masurilor care trebuiesc intreprinse de catre gestionarii acestor fonduri cinegetice.

Totodată s-a procedat la informarea administratorilor exploatațiilor comerciale de porcine ce activează la nivel județean cu privire la înăsprirea și respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate, în acest context epidemiologic existent .

Prefectul județului Bacău, Liviu Alexandru Miroșeanu, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, for superior al Centrului Local de Combatere a Bolilor, în data de 13.01.2020, ora 12.00, pentru identificarea, analizarea și stabilirea cu toți factorii decizionali de la nivelul județului Bacău, a măsurilor suplimentare necesare în scopul limitării efectelor evoluției bolii pestei porcine africane, datorită evoluției bolii, începând din 2 ianuarie 2020, atât la porc domestic, cât, mai ales, la mistreț și având în vedere apariția a 4 noi cazuri de boală în Fondul de vânătoare 29 Odobești, Fondul de vânătoare 31 Parincea, Fondul de vânătoare 33 Gioseni și Fondul de vânătoare 41 Trebeș.

Subliniem din nou obligațiile și responsabilitățile crescătorilor de porcine

  • Anunțați imediat medicul veterinar de aparitia oricăror semne  de boală sau mortalitate la porcii din gospodărie.
  • Se interzice creșterea liberă a porcinelor domestice în vecinătatea pădurilor precum și pe suprafața gropilor de gunoi și în raza acestora, în scopul evitării contactului cu populația de porci mistreți.
  • Creșteți porcii în spații împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea condițiilor de igienă, microclimat și bunăstare.
  • Nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă sau in pădure; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică.
  • NU CUMPĂRAŢI PURCEI DIN LOCURI NECUNOSCUTE, DE LA INTERMEDIARI SAU MIJLOCITORI DE ANIMALE, FĂRĂ A FI IDENTIFICAŢI (CU CROTALIE) ŞI FĂRĂ CERTIFICAT SANITAR VETERINAR DE SĂNĂTATE ELIBERAT DE MEDICUL VETERINAR, PENTRU CĂ EXISTĂ PERICOLUL SĂ INTRODUCEȚI ÎN GOSPODĂRIE PORCI BOLNAVI, ȘI ASTFEL SĂ DIFUZAȚI PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!
  • Se interzice sacrificarea porcilor din gospodărie fără anunțarea medicului veterinar.
  • Colaborați cu medicul veterinar arondat pentru efectuarea examenelor clinice și recoltarea probelor pentru examene de laborator.
  • Este interzisă scoaterea din gospodărie a cărnii de porc și produselor provenite de la aceștia.
  • Nu comercializați carnea proaspătă și produsele din carne de porc rezultate din taierea porcinelor în exploatația proprie ( consumul acestor produse se face numai în exploatația respectivă, după examenul de specialitate asigurat de către medicul veterinar arondat).
  • Solicităm cetățenilor care desfășoară diverse activități în păduri pe raza județului Bacău să anunțe autoritățile cu privire la orice caz de mortalitate la mistreț identificat cu această ocazie 
  • Nerespectarea acestor măsuri atrage sancțiuni contravenționale sau penale, după caz.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.