Prefectul județului Bacău Liviu Alexandru Miroșeanu a avut o întrevedere cu ministrul transporturilor Lucian Bode, marți, 7 ianuarie 2020.
Discuțiile purtate au vizat, în principal, finanțarea lucrărilor pentru realizarea variantei ocolitoare a Bacăului, dar și cu privire la realizarea sectoarelor de autostradă care ar lega Moldova și, implicit Bacăul, de Ardeal.
Realizarea variantei ocolitoare a Bacăului este obiectivul fundamental al prefectului Liviu Alexandru Miroșeanu pentru anul 2020.
În acest sens, prefectul județului Bacău a purtat discuții și cu constructorul, în vederea analizării stadiului de realizare a lucrărilor la varianta ocolitoare. Astfel, în prezent, lucrările sunt executate în procent de aproximativ 35%, valoarea totală a proiectului fiind de 668.330.294,63 lei fără TVA, cu o perioadă de execuție de 30 de luni.
„Am avut discuții cu ministrul transporturilor Lucian Bode și constructorul care execută lucrările de realizare a variantei ocolitoare a Bacăului, din care a reieșit că situația este una foarte clară și favorabilă. Există finanțare pentru întreaga lucrare pentru realizarea variantei ocolitoare a Bacăului.
Suma alocată, la acest moment,este, potrivit legii plafonării bugetare prin care sunt alocate sume egale pentru proiectele în desfășurare, în afara sumelor de rezervă bugetară, astfel că, suma alocată în prezent nu reprezintă singurii bani de care va beneficia proiectul variantei ocolitoare a Bacăului în anul 2020. În sensul că, pe măsură ce se vor executa lucrări, etapizat, constructorul își primește sumele aferente în cont, fie prin realocare de fonduri de la alte proiecte neexecutate în țară sau din rezerva bugetară.
Având în vedere faptul că această lucrare beneficiază de serviciile celui mai bun constructor, eu am convingerea că la jumătatea acestui an, aproximativ în luna august, vom avea o situație clară dacă putem finaliza varianta ocolitoare până la sfârșitul anului, așa cum ne dorim cu toții.
Însă, această perspectivă nu depinde de finanțare, care este asigurată în totalitate, ci doar de condițiile meteo și de starea vremii, care ne dorim să ne permită să închidem lucrările la finalul acestui an. Ritmul de executare a lucrărilor din partea constructorului este unul bun. Există intenția constructorului de a finaliza lucrările în acest an, cu plățile aferente fiecărei etape de lucru efectuate imediat.
Ministrul transporturilor Lucian Bode și-a exprimat clar dorința ca lucrările să avanseze cât mai mult și, dacă este posibil, chiar să fie încheiate, pentru a da în folosință varianta ocolitoare a Bacăului în acest an.
Regret că nu putem circula astăzi pe șosea, întrucât ar fi trebuit finalizată lucrarea în urmă cu câțiva ani.
Segmentul spre Onești este aproape finalizat.Mai sunt în lucru doar elementele de siguranță și, în funcție de evoluția vremii, va putea fi dat în folosință cât mai curând.
În ceea ce privește varianta de autostradă, care pe noi ne interesează cel mai mult, Bacău-Brașov, în jurul datei de 1 august, urmează a se închide lucrările de fezabilitate și, până la sfârșitul anului 2020, să se obțină toate avizele necesare, astfel încât, la începutul anului viitor, lucrarea să fie scoasă la licitație, cu termen de finalizare de 18 luni de la intrarea în vigoare a contractului. Este important și subliniez acest lucru că proiectul beneficiază de finanțare din fonduri europene, care sunt garantate prin POIM 2014-2020.
Autostrada Iași-Târgu Mureș se realizează prin finanțare în parteneriat public-privat, proiectul fiind în stadiul realizării studiului de fezabilitate și proiectelor tehnice, anul viitor urmând ca realizarea lucrărilor să fie scoasă la licitație potențialilor investitori de la nivel național și european”.
Autostrada Ploiești – Bacău – Pașcani – Suceava, în prezent, este în plin studiu de trafic și se dorește a fi finalizată în următorii 4 ani.
Joi, 9 ianuarie 2020, prefectul va desfășura o ședință cu toți factorii responsabili pe tema continuării lucrărilor la varianta ocolitoare a Bacăului.