Astăzi, 6 decembrie 2018, de la ora 10.30, în sala mica a Palatului Administrativ, s-a desfășurat o ședință de lucru condusă de prefectul județului Bacău, doamna Maricica Luminița Coșa și subprefectul județului, domnul Valentin Ivancea, pe tema stabilirii măsurilor necesare pentru împiedicarea prezenței urșilor în zone populate din județul Bacău, la care au participat administratorii fondurilor de vânătoare și reprezentanții Consiliului Județean Bacău, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Bacău, Gărzii de Mediu, Agenției pentru Protecția Mediului, Gărzii Forestiere, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor din județ și Direcției Silvice.
Prefectul județului, doamna Maricica Luminița Coșa a precizat faptul că s-a semnalat prezența urșilor atât în extravilan, cât și în intravilan și echipaje ale Inspectoratului Județean de Jandarmi și ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență au fost prezente în zonele vizate pentru a asigura protecția cetățenilor și evitarea posibilelor incidente.
Ședința a avut ca scop analiza situației reale, identificarea cauzelor și stabilirea măsurilor eficiente și eficace pentru soluționarea acestei probleme.
Directorul Agenției pentru Protecția Mediului, domnul Petrică Ilieș, a prezentat prevederile legale ce sunt aplicate în domeniu de către instituțiile responsabile, din subordinea Ministerului Mediului și Ministerului Afacerilor Interne, Gărzii Forestiere, Gărzii de Mediu, Agenției pentru Protecția Mediului, Inspectoratului de Jandarmi Județean, așa cum sunt cuprinse în Hotărârea de Guvern nr. 1679/2008.
Reprezentantul Instituției Prefectului – județul Bacău, domnul Nadă Dumitru, a prezentat prevederile Ordinului Ministrului Mediului nr. 1439/2015, ce trebuie coroborate cu Hotărârea de Guvern nr. 1679/2008.
Subprefectul județului, domnul Valentin Ivancea a precizat că, în situația prezentă, se impune, potrivit prevederilor legale mai sus menționate, constituirea unei comisii mixte, la nivelul unităților administrativ teritoriale vizate. Acestea vor întocmi un proces verbal cuprinzând situația constatată în fapt și se vor realiza documentațiile conform legii, ce vor fi înaintate forurilor superioare pentru aprobarea măsurilor specifice aplicabile.
S-a atras atenția că ursul este o specie protejată, fapt ce impune aplicarea măsurilor pentru protecția cetățenilor, dar și a speciei de urs, fiind posibilă doar îndepărtarea acestora sau tranchilizarea acestora.
Prefectul a subliniat că este prioritară protejarea vieții cetățenilor, secondată de protecția speciei protejate a ursului, așa cum prevede legea.
Măsura imperios necesară în acest moment este întocmirea documentațiilor de către structurile responsabile, în cadrul comisiilor mixte, alcătuite din reprezentanții unităților administrativ teritoriale vizate, reprezentanții gestionării faunei de interes cinegetic din cuprinsul fondului cinegetic și ai structurilor de administrare a ariei protejate neincluse în fondul cinegetic sau în care vânătoarea nu e admisă, după cum a fost produsă paguba, reprezentanții Ministerului Mediului, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,ca urmare a deplasării în teren și înaintarea acestora forurilor superioare pentru deciziile ce se impun în scopul soluționării acestei probleme.