Joi, 21 iunie 2018, prefectul județului Bacău, doamna Maricica-Luminița Coșa, a condus exercițiul pentru antrenarea structurilor de intervenție cu tema „producerea unui accident rutier pe E 85, comuna Nicolae Bălcescu”, efectuat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. Constantin Ene” al Judeţului Bacău, în cadrul căruia a dispus activarea Planului Roșu de Intervenție.
Desfășurarea exercițiului s-a făcut după un scenariu dinainte stabilit, care a avut mai multe situații specifice. Pentru rezolvarea acestora, au fost implicate un număr impresionant de forțe și mijloace din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău, Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, Agenția pentru Protecția Mediului Bacău, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bacău, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Nicolae Bălcescu, Serviciul de Ambulanţă Judeţean și Crucea Roșie România – Filiala Bacău.
Astfel, conform scenariului, în data de 21 iunie 2018, la ora 11:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. Constantin Ene” al Judeţului Bacău a fost anunţat prin Sistemul Unic de Apeluri de Urgenţă 112 despre faptul că o autocisternă încărcată cu clor, care se deplasa pe Drumul European E 85, pe raza comunei Nicolae Bălcescu, a intrat în coliziune cu un autocar. În urma impactului, autocisterna s-a răsturnat, conducătorul auto și pasagerul fiind încarcerați. Unul dintre dispozitivele de siguranţă ale autocisternei a cedat, existând pericolul scurgerii de clor în mediul înconjurător. De asemenea, cei 20 de pasageri ai autocarului au suferit diferite traumatisme.
Imediat s-a luat măsura alertării pentru intervenție a Detaşamentului de Pompieri Bacău și anunțarea Serviciul Voluntar pentru Situaţii de urgenţă al localității Nicolae Bălcescu. De asemenea, s-a solicitat activarea Planului Roşu de Intervenţie, în ruma căreia, prefectul județului Bacău a dispus activarea Planului Roşu de Intervenţie, mobilizarea forţelor de intervenţie la faţa locului, precum și pregătirea Spitalului Judeţean Bacău pentru primirea victimelor.
Astfel, la locul evenimentului, au acționat forțe și mijloace ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bacău, Punctului Medical Avansat din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău, Detașamentelor de Pompieri Onești și Moinești, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău, Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, Agenția pentru Protecția Mediului Bacău, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bacău și Crucii Roşii România – Filiala Bacău.
Exerciţiul a avut drept scop antrenarea forţelor participante pentru protecţia populaţiei şi bunurilor materiale – cu scopul de a evita sau diminua pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele de bunuri sau valori materiale. De asemenea, prin intermediul acestei simulări, s-a urmărit însuşirea misiunilor şi atribuţiunilor ce le revin structurilor participante, verificarea modului de cooperare între structurile de intervenţie, testarea Planului roşu de intervenție al judeţului Bacău și aplicarea procedurii de triaj. Totodată, se urmărește și modul de derulare a operaţiunilor de intervenţie în condiţii de siguranţă, precum şi reducerea timpilor operativi de intervenţie.