Prefectul județului Bacău, Maricica-Luminița Coșa a susținut ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor, cu participarea consilierului personal al ministrului Agriculturii, Petre Daea

Astăzi, 16 februarie 2019, de la ora 09.30, prefectul județului Bacău, Maricica Luminița Coșa și subprefectul județului, Valentin Ivancea, au susținut ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), cu participarea consilierului personal al ministrului Agriculturii, domnul Petre Daea, în urma confirmării prezenței virusului pestei porcine africane (PPA) la un cadavru de porc domestic din gospodăria unui proprietar din comuna Oituz, județul Bacău, diagnostic stabilit de către (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală.

La ședință au fost invitați să participe și primarii comunelor limitrofe, din zona de protecție și supraveghere, respectiv din unitățile administrativ-teritoriale Oituz, Tîrgu Trotuș, Slănic Moldova, Pîrgărești, Mănăstirea Cașin, Cașin, Tîrgu Ocna, Bogdănești.

Prefectul județului, Maricica Luminița Coșa, a precizat că, deși au fost luate toate măsurile necesare astfel ca, la finalul anului trecut, campania acerbă de prevenire a pestei porcine să se dovedească a fi fost un real succes, neînregistrându-se niciun caz de îmbolnăvire cu pesta porcină africană pe raza județului Bacău, în prezent, se confirmă, prin analize de laborator specifice, prezența virusului în comuna Oituz, motiv pentru care s-a convocat de urgență  Unitatea Locală de Decizie și Centrul Local de Combatere a Bolilor,  pentru aprobarea Planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane și implementarea acestuia.

Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), dr. Niky Vrabie a precizat că, încă de la notificarea suspiciunii de boală, ca urmare a rezultatului pozitiv pe probele analizate de L.S.V.S.A. Bacău, serviciile veterinare au intervenit de urgență, efectuându-se ancheta epidemiologică, gospodăria afectată fiind plasată sub supraveghere oficială și s-au aplicat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. De asemenea, s-a procedat la uciderea preventivă a unui porc prezent în exploatație, ecarisarea cadavrului și dezinfecția exploatației.

Planul de măsuri specific pentru zona de protecție se aplică în localitățile Oituz, Călcâi și Marginea, din comuna Oituz, pe o rază de 3 km. Planul de măsuri pentru zona de supraveghere se aplică în toate localitățile, pe o rază de 10 km.

Toate restricțiile stabilite respectă prevederile Directivei 60/2002, Hotărârile nr. 2 și nr. 3 din 2018 ale Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Manualul operațional și Planul de contingență al  României pentru pesta porcină africană, realizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, precum și prevederile Hotărârii Guvernului nr830/2016 pentru aprobarea Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane. Acestea sunt comunicate de urgență  cetățenilor din cele două zone, pentru a le respecta cu strictețe, prin intermediul reprezentanților primăriilor din zonele cu restricții.

În următoarea perioadă de 45 de zile porcii nu pot părăsi exploatația, este interzisă comercializarea porcilor vii precum și tăierea acestora. Transportul porcilor în aceste zone se face numai în condiții speciale cu documente specifice oficiale. Orice caz de îmbolnăvire sau deces în rândul animalelor din gospodărie trebuie semnalat urgent autorităţilor sanitare veterinare. Se vor instala dezinfectoare individuale în următoarele 5 zile și se vor amplasa dezinfectoare rutiere. Se va verifica starea de sănătate clinică a porcilor, aplicându-se măsuri în cazul în care situația va impune. Se intensifică activitatea de vânătoare a porcilor mistreți în zona în care s-a identificat virusul de pestă porcină africană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1214/2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.

Terenurile pentru ecarisare vor fi stabilite de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor împreună cu  Agenția pentru Protecția Mediului și Direcția de Sănătate Publică.

Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor verifică respectarea restricțiilor prin puncte de control în trafic.

Prefectul județului cere implicarea responsabilă, rapidă și fără echivoc a primarilor din zona de protecție și din zona de supraveghere, astfel încât să nu se  ajungă la măsuri în tot județul. „Trebuie să ne implicăm maxim acum, când e focarul la rădăcină, pentru a eradica pesta porcină și a evita luarea unor măsuri drastice pentru întreg județul. Atât noi, Instituția Prefectului, cât și  Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, suntem la dispoziția primarilor permanent, pentru a se interveni rapid și eficient în toate situațiile. Vom asigura supravegherea, îndrumarea și controlul pentru respectarea restricțiilor”.

În timpul ședinței au fost punctate și prezentate primarilor din zonele cu restricții măsurile concrete pe care aceștia trebuie să le aplice de îndată.

Prefectul Maricica Luminița Coșa solicită unităților-administrativ teritoriale implicate identificarea stânilor din zonă și comunicarea situației către DSVSA, în vederea verificării. La începutul săptămânii următoare, prefectul județului va susține și ședințe cu administratorii fondurilor de vânătoare din zonă pentru aplicarea măsurilor specifice privind vânătoarea mistreților.

Domnul Mihai Amarandei, consilierul personal al ministrului Agriculturii, Petre Daea, a anunțat susținerea din partea ministrului agriculturii pe toate activitățile. A precizat că „este important să ne activăm toate forțele, ca în fața unui examen pentru care suntem deja pregătiți să îl luăm”. De asemenea, a subliniat că este important să fie identificați cei ce comercializează porcii bolnavi si să fie luate măsuri drastice împotriva acestora, inclusiv de ordin penal, dacă se impune, pentru a stopa acest fenomen.

Se solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

Atenționăm cetățenii că pesta porcină africană nu se transmite la om, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Singurele specii afectate sunt porcii domestici şi mistreţii.

Următoarea ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor va fi susținută luni, 18 februarie a.c., ora 10.00.