Prefectul județului Bacău, doamna Maricica Luminița Coșa a solicitat în ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de astăzi intervenția tuturor forțelor și mijloacelor necesare pentru a se degaja carosabilul, a se asigura traficul pe timp de iarnă și a se asigura protecția populației, în special a persoanelor cu nevoi special. Nu sunt localități izolate pe raza județului Bacău, nu sunt drumuri închise sau blocate și nu sunt localități nealimentate cu curent electric sau gaz

Astăzi, 11.01.2019, de la ora 12:00, la sediul Instituției Prefectului – județul Bacău, s – a desfășurat ședința extraordinară a Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, condusă de prefectul și subprefectul județului, doamna Maricica-Luminița Coșa și domnul Valentin Ivancea.

Potrivit atenționării meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie – Centrul Meteorologic Regional Moldova, județul Bacău se află sub avertizare cod galben, în perioada 10.01.2019, ora 22.00 – 11.01.2019, ora 15.00, dat fiind producerea de ninsori abundente, cu depunerea unui strat consistent de zăpadă și intensificări ale vântului, temporar cu rafale de peste 60 – 65 km/h, viscolind și spulberțnd zăpada și determinând scăderea vizibilității.

În cadrul ședinței a fost prezentată și analizată situația operativă a drumurilor la nivelul județului Bacău, ca urmare a căderilor masive de zăpadă din ultima perioadă, situația stocurilor cu material antiderapant, a persoanelor dializate, a persoanelor dependente de oxigen, a persoanelor cu dizabilități și a gravidelor la termen și cu risc, situația spațiilor de cazare și a consumatorilor nealimentați cu energie electrică/gaz.

Prefectul județului Bacău, doamna Maricica Luminița Coșa a solicitat intervenția tuturor forțelor și mijloacelor necesare pentru a se degaja carosabilul, a se asigura traficul pe timp de iarnă și a se asigura protecția populației, în special a persoanelor cu nevoi speciale.

De asemenea, a solicitat prezentarea situației intervențiilor ce se efectuează în municipiul Bacău, sens în care a fost invitat să participle reprezentantul Comitetului Local pentru Situații de Urgență Bacău.

Prezent la ședință, viceprimarul municipiului Bacău, domnul Constantin Scripăț, a precizat că, deși nu este încheiat un contract pentru asigurarea serviciilor de deszăpezire pe raza municipiului Bacău, activitatea este asigurată prin măsuri alternative, cu utilaje proprii și, în municipiul Bacău,  se acționează, la această oră cu 52 de utilaje și 90 de lucrători, estimându-se ca, pană la finalul acestei zile să fie degajate arterele principale ale muncipiului.

Prefectul și subprefectul județului au solicitat să se acționeze potrivit unui plan stabilit și să se solicite sprijinul comitetului județean, în caz de necesitate, pentru a se rezolva problemele privind accesul către cetățenii aflați în nevoie, precum și circulația în municipiul Bacău. Subprefectul județului, domnul Valentin Ivancea a precizat că este necesară suplimentarea forțelor și mijloacelor de intervenție pentru degajarea cât mai rapidă a zăpezii.

De asemenea, subprefectul județului, domnul Valentin Ivancea, a solicitat Serviciului Județean de Drumuri ca, odată cu diminuarea ninsorilor, până mâine dimineață, să se intervină cu toate forțele pentru degajarea zăpezii, în special în zonele Dămienești și Negri. Și, pe drumurile naționale, să se supravegheze stadiul acestora și să se intervină cu operativitate pentru soluționarea problemelor, în special în punctele vulnerabile.

În conformitate cu informarea primită de la Serviciul Public Județean de Drumuri, se circulă pe toate drumurile județene, partea carosabilă a drumurilor județene este acoperită cu zăpadă continuă, mâzgă, gheață sau polei. S–a acționat cu 13 utilaje de deszăpezire cu răspânditor și lama, 13 încărcătoare și 2 autogredere. Se acționează în continuare cu forte și mijloace suplimentare pentru degajarea zăpezii.

               Prin Hotărâre a Consiliului Județean, ca și în ceilalți ani, următoarele sectoare de drumuri sunt închise circulației rutiere în perioada iernii 2018 – 2019:

DJ 207F Pădureni – Ilieși;

DJ 252 Ocheni – Găiceana;

DJ 252B Gioseni – Bazga;

DJ 252F Bartașești – Bazga;

DJ 156H Runc – limita cu jud. Neamț;

DJ 156B Blăgești – Băsăști.

În conformitate cu informarea primită de la DRDP Iași – Secția Drumuri Naționale Bacău, traficul se desfășoară în condiții de iarnă pe toate drumurile naționale, cu restricții de tonaj (3,5t) pe DN 2F, DN2G și DN 11, reprezentând Bacău-Bârlad, Bacău – Moinești și Bacău – Onești.

Partea carosabilă prezintă zăpadă frământată de 1-4 cm. S –a acționat cu 38 de utilaje și s-a utilizat o cantitate de 219 t material antiderapant și 9,15 t clorură de calciu.

În prezent, se acționează cu 41 de utilaje pentru degajarea zăpezii.

Nu sunt localități izolate pe raza județului Bacău.

Nu sunt drumuri închise sau blocate.

Potrivit informării primate de la Centrul Operațional Rețea Electricitate Bacău a S.C. Delgaz Grid S.A., în județul Bacău nu s-au înregistrat avarii produse la rețelele de distribuție a energiei electrice.

În ceea ce privește persoanele imobilizate sau greu deplasabile în centrele rezidențiale, în orașul Comănești sunt cazate 35 de persoane, în centrul Ungureni – 70 de persoane, în centrul de servicii sociale Ghiocelul CFT Arcadie Șeptilici sunt 27 de persoane și în centrul din Filipești sunt 2 persoane.

Potrivit informărilor privind situația gravidelor la termen sau a gravidelor cu risc, în municipiul Bacău sunt monitorizate 580 de persoane, în comunele apropiate municipiului Bacău sunt 419 persoane, în municipiul Bacău sunt 126 de persoane, în comunele apropiate municipiului Onești sunt 155 de persoane, în orașul Comănești sunt 90 de persoane, în comunele apropiate orașului Comănești sunt 45 de persoane, în orașul Tg. Ocna sunt 43 de persoane, în comunele apropiate orașului Tg Ocna sunt 54 de persoane, în comuna Podu Turcului sunt 77 de persoane, în orașul Buhuși sunt 19 persoane, în comunele apropiate orașului Buhuși sunt 42 de persoane, în municipiul Moinești sunt 64 de persoane și în comunele apropiate municipiului Moinești sunt 90 de persoane.

În ceea ce privește persoanele dializate, în centrul de dializă din Bacău sunt monitorizate 260 de persoane, în centrul de dializă Onești sunt 82 de persoane, în Spitalul Județean Bacău, stația de hemodializă sunt 27 de persoane și în centrul Moinești sunt 51 de persoane.

De asemenea, un număr de 5819 persoane sunt adăpostite în 56 de unități administrativ teritoriale de pe raza județului Bacău.

În următoarea perioadă ninsorile vor scădea cantitativ și vântul va scădea în intensitate, iat temperaturile vor înregistra ușoară creștere.

Situația este, în continuare, gestionată sub coordonarea directă a prefectului județului Bacău, doamna Maricica Luminița Coșa și a subprefectului județului Bacău, domnul Valentin Ivancea,  cu intervenția operativă a tuturor structurilor de specialitate.

Cetățenii sunt rugați să se asigure privind condițiile de călătorie și să adapteze viteza de circulație rutieră în mod corespunzător.