De la ora 12.00, astăzi, 28 octombrie 2018, la sala mică a Palatului administrativ, s-a desfășurat ședința Centrului local de combatere a bolilor, condusă de prefectul județului Bacău, doamna Maricica Luminița Coșa și subprefectul județului, domnul Valentin Ivancea.
Ordinea de zi a ședinței a cuprins prezentarea situației epidemiologice privind evoluția pestei porcine africane (ppa) în România și a zonelor de protecție și supraveghere ca urmare a evoluției focarului în localitatea Lespezi, comuna Homocea, județul Vrancea; prezentare spre aprobare de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Bacău a Programului de măsuri impuse în zonele de restricție ca urmare a focarului de pestă porcină africană din localitatea Lespezi, comuna Homocea, județul Vrancea și comunicarea publică.
Prefectul județului, doamna Maricica Luminița Coșa, a precizat că a fost necesară întrunirea Centrului Local de Combatere a Bolilor datorită evoluției unui focar de pestă porcină în județul Vrancea, învecinat cu județul Bacău, sens în care se impune intensificarea măsurilor de prevenire aplicate pe raza județului Bacău.
La ședință au fost invitați să participle primarii comunelor limitrofe județului Vrancea. Au fost prezenți primarii unităților administrativ-teritoriale Sascut, Huruiești, Tătărăști, Dealu Morii, Podu Turcului, care au sprijinit procesul de identificare a zonelor de restricție.
A fost prezentat pe puncte Programul de măsuri impuse în zonele de restricție ca urmare a focarului de pestă porcină africană din localitatea Lespezi, comuna Homocea, județul Vrancea, întocmit în conformitate cu prevederile legale, respectiv Directiva CE 60/2002, HG 830/2016, Ordinul ANSVSA nr. 99/2006, Hotărârea nr. 2/ 06.07.2018 și nr. 3/01.08.2018 a CNSSU, precum și responsabilitățile legale ale partenerilor operaționali din Centrul Local de Combatere a Bolilor.
Prefectul județului Bacău, doamna Maricica Luminița Coșa a dispus termenele exacte de finalizare a acțiunilor cuprinse în program și a subliniat rolul și importanța unităților locale de sprijin în acțiunea de prevenire a răspândirii bolii.
De asemenea, a solicitat implicarea cu maximă responsabilitate a primarilor unităților administrativ-teritoriale vizate.
A fost aprobat Programul de măsuri ce urmează a fi pus în aplicare de îndată.
Se vor institui filtre rutiere în 8 puncte, prin intermediul Direcției Sanitar- Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean și Inspectoratul Județean de Jandarmi și vor fi efectuate controale pentru a verifica modul de aplicare a măsurilor dispuse.
Se vor institui filtre individuale la intrarea în exploatațiile individuale, fondurile necesare acestor acțiuni fiind alocate din bugetul Consiliului Județean Bacău.
De asemenea, în cadrul ședinței, s-a discutat, ca măsură suplimentară, realizarea unor adunări cetățenești, la nivelul unităților administrativ teritoriale, de către primari, în colaborare cu reprezentanții Direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, astfel încât să se asigure o corectă și completă informare a cetățenilor privind virusul pestei porcine africare, modalitatea de răspândire a acestuia și măsurile obligatorii de prevenire și combatere ce vor fi aplicate.