Prefectul județului Bacău a condus ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor

Prefectul județului Bacău, doamna Maricica Luminița Coșa, în calitate de președinte al unității locale de decizie, a condus, împreună cu subprefectul Valentin Ivancea, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Bacău, convocat astăzi, 08.08.2018, de la ora 11.00, ca urmare a adoptării de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a Hotărârii nr. 3 /01.08.2018 pentru aprobarea Planului suplimentar de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane.

În cadrul ședinței a fost prezentată situația epidemiologică actuală privind pesta porcină africană în țară și în județul Bacău, precum și hotărârile nr. 2 și 3 ale Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență privind măsurile necesar a fi aplicate. De asemenea, a fost adoptată o hotărâre prin care s-a aprobat Planul de măsuri pentru prevenirea răspândirii, monitorizarea şi combaterea pestei porcine africane, pe teritoriul judeţului Bacău, conform Planului de contingență și a Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană.

 Odată cu intrarea în vigoare a noilor norme legislative, care prevăd modificarea cotei de intervenție, în scop preventiv, în toate zonele neafectate din fondurile de vânătoare din țară se va proceda la reducerea efectivului de mistreți, prin vânarea unei cote suplimentare de intervenție aprobată de Ministerul Apelor și Pădurilor, în conformitate cu prevederile Directivei nr. 60/2002. În acest sens, reprezentanții fondurilor de vânătoare din județul Bacău vor  transmite raportări săptămânale către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Sănătatea Animalelor și Instituția Prefectului – județul Bacău.

 În județul Bacău nu au fost identificate cazuri de infestare, însă, dată fiind existența situației epidemiologice actuale privind pesta porcină africană din țară, prefectul județului Bacău, doamna Maricica Luminița Coșa, a solicitat intensificarea controalelor și întărirea filtrelor pe căile de access din zonele de risc.