Mesajul premierului Viorica Dăncilă cu ocazia Zilei Armatei României 25 octombrie 2019

”Sărbătorim astăzi Armata României, pe militari şi faptele lor de arme care au scris istorie în momente de răscruce ale poporului român, dar şi pe cei care astăzi au preluat de la înaintaşi misiunea sacră de apărare.

Haina militară şi cei care aleg să o poarte s-au bucurat mereu de respect şi de cea mai mare încredere în societatea românească.

Astăzi, la 75 de ani de când militarii Armatei României au eliberat ultima brazdă de pământ românesc de sub ocupaţia străină, în cel de-Al Doilea Război Mondial, le aducem un omagiu eroilor căzuţi la datorie, îi preţuim pe veterani pentru exemplul faptelor lor, iar generaţiei actuale de militari îi mulţumim pentru  profesionalismul cu care îşi desfăşoară activitatea.

De 15 ani, România este partener solid şi apreciat al Alianţei Nord-Atlantice. Prin contribuţia militarilor noştri, România este nu doar un beneficiar al politicilor NATO, ci şi un participant activ la îndeplinirea obiectivelor de apărare ale comunităţii transatlantice, fapt reiterat şi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul întâlnirii avute la începutul acestui an.

În calitate de prim-ministru, am oferit întreg sprijinul pentru asigurarea fondurilor necesare modernizării şi derulării programelor de instruire şi de înzestrare a Armatei României.

Nivelul profesional înalt şi calitatea umană a militarilor noştri ne fac cinste tuturor, contribuind esenţial la consolidarea capacităţii de apărare a ţării şi la prestigiul României în lume ca furnizor de securitate, în misiuni şi teatrele de operaţiuni din afara graniţelor la care România participă sub egida ONU, NATO, OSCE sau a Uniunii Europene.

Gândul nostru de recunoştinţă se îndreaptă astăzi şi către veteranii de război, mărturii ale onoarei şi patriotismului, dar şi către cei care şi-au pierdut viaţa în misiuni, punându-se în slujba ţării şi a poporului român.

Curajul, devotamentul, seriozitatea şi profesionalismul militarilor români sunt apreciate în întreaga lume.

Le urez tuturor celor ce onorează haina militară succes în activităţile pe care le desfăşoară, iar celor aflaţi la datorie departe de ţară, să se întoarcă sănătoşi acasă.

Vă mulţumim, dragi militari, pentru tot ceea ce faceţi pentru securitatea naţională şi a fiecărui cetăţean al României!

La mulţi ani, Armatei României!

La mulţi ani, militari români!”

Viorica Dăncilă,

Prim-ministrul României