La Bacău a fost sărbătorită Ziua Instituţiei Prefectului – 2 aprilie

Marți, 2 aprilie, la sala mare a Palatului Administrativ, a fost sărbătorită Ziua Instituţiei Prefectului, zi instituită prin Legea nr. 348/2018, în cadrul unei ceremonii oficiale organizate de Instituția Prefectului județului Bacău, sub coordonarea prefectului județului, Maricica-Luminița Coșa, împreună cu subprefectul Valentin Ivancea.

Au fost prezenți 10 din cei 15 prefecți ai județului: Viorel Hrebenciuc, Dumitru Bontaș, Ioan Silviu Lefter, Radu Cătălin Mardare, Gheorghe Hură, Constantin Dorian Pocovnicu, Claudiu Bălan, Constantin Scripăț, Tudorița Lungu și Maricica Luminița Coșa, actualul prefect de Bacău, alături de directorii serviciilor deconcentrate, șefii structurilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne, colaboratori, reprezentanții mass-media și angajații Instituției Prefectului.

Evenimentul a fost deschis cu dezvelirea unui panou foto „Prefecții județului Bacău”, oaspeții fiind primiți în sala mare a Palatului Administrativ.

În deschidere, după intonarea Imnului României, prefectul Maricica Luminița Coșa  a mulțumit tuturor invitaților că au dorit să răspundă invitației de a sărbători împreună, pentru prima dată, Ziua Instituției Prefectului și, în memoria celor care nu mai sunt, a fost ținut un moment de reculegere.

De asemenea, a mulțumit foștilor prefecți pentru prezență, invitându-i să împărtășească din experiența lor.

Prin alocuțiunile acestora, au fost reamintite cele mai importante momente trăite și realizările avute, în calitate de prefect, împreună cu aparatul de lucru al instituției, autoritățile locale și șefii instituțiilor publice, atât plăcute, cât și dramatice, care au evidențiat responsabilitatea funcției, mai ales prin necesitatea intervenției imediate  și întotdeauna în mod diferit, pentru soluționarea problemelor, pentru verificarea legalității actelor, pentru asigurarea ordinii și siguranței publice, chiar și pentru salvarea de vieți omenești în momente critice.

 În semn de prețuire, prefectul în funcție Maricica-Luminița Coșa a înmânat acestora o plachetă aniversară precizân că „ astăzi, în cadrul instituției prefectului, scriem o mică pagină de istorie”.

La rândul său, prefectul Maricica Luminița Coșa a primit o plachetă din partea subprefectului Valentin Ivancea, precum și cadouri simbolice: o plachetă aniversară de la Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, un tablou cu imagini reprezentative din deplasările în județ din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, o monedă aniversară de la Baza 95 Aeriană și o cască roșie de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Bacău, cu mesajul „Toți oamenii se nasc egali, dar numai unii dintre ei devin pompieri!”, alături de felicitări atât pentru organizarea acestei prime ediții de aniversare a Zilei Instituției Prefectului, dar și pentru implicarea, alături de toți conducătorii structurilor de arme și ai instituțiilor publice, în toate  evenimentele care au marcat sau afectat județul Bacău.

Managerul public al instituției, fost subprefect, Sorin Ailenei, a prezentat o scurtă istorie a  Instituției Prefectului Județului Bacău cuprinzând principalele evenimente derulate dar și aspecte privind atribuțiile prefectului de-a lungul timpului, din vremea în care prefectul era conducătorul unei comunități, al unei provincii sau al unei structuri militare, trecând prin „modelul francez”, „modelul prusac” și ajungând în ziua de azi, când prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Toată activitatea a fost încununată cu un moment artistic realizat de Colegiul de Artă „George Apostu”.

Aniversarea Zilei Instituției Prefectului continua și în ziua de 3 aprilie, cu primirea tuturor celor care au droit să viziteze instituția, în cadrul programului „Ziua Porților deschise”.