Județul Bacău se află, în continuare sub avertizare de cod galben hidrologic, situația fiind monitorizată permanent pentru intervenții operative în vederea prevenirii și diminuării efectelor negative

Potrivit informărilor Centrului Meteorologic Regional Moldova, în perioada 15 iunie, ora 13.00 – 16 iunie, ora 12.00, județul Bacău se află sub avertizare de cod galben hidrologic, fenomenele vizate fiind scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Trotuș, Siret și Bârlad, cu depășiri ale cotelor de apărare.

Pentru asigurarea unui management adecvat al situațiilor de urgență potențial generate de fenomenele meteorologice vizate, s-a dispus asigurarea pemanenței la primăriile din zonele de risc cu personal corespunzător pentru monitorizarea permanentă a nivelurilor cursurilor de apă astfel încât să se poată acționa operativ în vederea protecției comunităților împotriva inundațiilor.

 În zona orașului Slănic Moldova s-a acționat pentru evacuarea apei din curți și pentru consolidarea malului pârâului Pavel, forțe și mijloace ale Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Mr. Constantin Ene” Bacău și ale Serviciului de Voluntari pentru Situații de Urgență din zonă.

De asemenea, urmare a producerii fenomenelor hidrometeorologice din ultimele 48 de ore, a fost afectată partial o linie, 2 localități (Coșnea și Pajiștea), 280 de consumatori au fost nealimentați, precum și 4 posturi de transformare.

S-a intervenit cu echipă de specialiști de la Del Gaz Grid, astfel că, la ora 16.00, toate defecțiunile au fost remediate.

Totodată, urmare a inundațiilor produse în județul Bacău, în ultimele zile, în Scorțeni și Slănic Moldova, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică s-au deplasat la fața locului și au recoltat probe de apă pentru a fi analizate în laborator, au distribuit doze de vaccine, tablete pentru dezinfecția fântânilor și material informative de educație sanitară pentru protejarea populației. La cabinetele medicale de medicina de familie au fost instituite măsuri de supraveghere clinic-epidemiologică a sindromului icteric, a sindromului febril prelungit, a bolilor diareice acute.

În perioada următoare, 14.06/21.00 – 16.06/21.00, în județul Bacău va continua să plouă în nordul regiunii, înregistrându-se instabilitate atmosferică accentuată. Sunt prognozate averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20l/mp și izolat 40 l/mp.

Situația este monitorizată permanent în vederea limitării și înlăturării efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase anunțate în această perioadă.