Instituția Prefectului Județului Bacău felicită Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Bacău

 

Cu ocazia Adunării Generale Anuale a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Bacău, care s-a desfășurat astăzi, 15 martie 2018, de la ora 11.00, la Cercul Militar, Instituția Prefectului Județului Bacău felicită asociația pentru dedicare și implicare în comemorarea eroilor noștri ce s-au jertfit pentru țară, precum și pentru promovarea și susținerea interesului național la toate nivelurile, în sală fiind prezenți reprezentanți, activi sau în rezervă, ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale, membri ai clerului, reprezentanți ai instituțiilor publice și mass-media, precum și elevi ai colegiilor bacăuane partenere.

Evenimentul a fost deschis cu intonarea Imnului național și s-a bucurat de un ceremonial militar-religios, urmat de prezentarea activității în anul 2017, de recunoașterea meritelor celor mai dedicați membri și parteneri ai asociației, precum și de momente cultural artistice susținute de și pentru tineri bacăuani.

Fiind ziua de 15 martie, zi cu semnificație istorică, reprezentantul Instituției Prefectului Județului Bacău a transmis mesajul premierului Viorica Dăncilă, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, care evidențiază  contribuția tuturor minorităților la „edificarea statului român modern” și îndeamnă la „unitatea eforturilor din partea tuturor cetățenilor pentru a reuși, împreună, să construim  țara în care ne dorim să trăim”.

De asemenea, în același context, a fost transmis mesajul conducerii Instituției Prefectului Județului Bacău: „Evenimentele din 15 martie 1848 au o semnificație națională importantă.

Fapta lui Avram Iancu s-a în­­corporat în con­ştiin­ţa ro­mâ­­nis­mu­­lui integral şi a fost primită ca un spor al patrimoniului comun.

Anul 1848 a fost pentru popoarele Europei anul mesianismului national, prevestind, în cazul românilor, independența de la 1877.

Nichifor Crainic scria, în 1996, în lucrarea „Puncte cardinal în haos”, „Iancu e cel care a vărsat în sufletul Ardealului conştiinţa de stăpâni din neamul împărătesc, care a strălucit odinioară în Dacia. … Avram Iancu e chipul spiritual al mândrului şi îndureratului Ar­deal…”.

Fiind și în anul centenarului Marii Uniri, avem datoria de a comemora faptele eroilor noștri naționali, dar și de a sădi, mai departe, conștiința românismului în inimile generațiilor pe care le creștem astfel încât jertfa înaintașilor noștri să nu fi fost în zadar”.