In județul Bacău, traficul se desfășoară în condiții de iarnă și se acționează în vederea degajării carosabilului de zăpadă, asigurarea alimentării cu curent electric și a circulației rutiere, fără a se înregistra probleme deosebite

În județul  Bacău, în urma ninsorilor abundente,  cu depuneri de zăpadă în cantități însemnate, ce s-au înregistrat începând cu seara zilei de 18 noiembrie a.c. și în cursul zilei de ieri, 19 noiembrie, s-a acționat în vederea degajării carosabilului de zăpadă, asigurarea alimentării cu curent electric și a circulației rutiere.

Pentru un management adecvat al situațiilor de urgență potențial generate de fenomenele meteorologice prognozate pentru această perioadă, prefectul județului Bacău, doamna Maricica Luminița Coșa, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a dispus asigurarea permanenței la sediul primăriilor pe toată durata fenomenelor vizate, pentru atenționarea populației și desfășurarea acțiunilor specifice de degajare a zăpezii de pe carosabil, astfel încât să se asigure accesul și protejarea populației.

În prezent, nu sunt  restricții de circulație pe drumuri naționale sau județene, carosabilul fiind, în cea mai mare parte curat, cu porțiuni acoperite de polei.

În conformitate cu Hotărârea Consiliului Județean Bacău nr. 170/2018, pe perioada iernii, sunt sectoare de drumuri județene închise circulației rutiere, existând rute ocolitoare pentru a se asigura traficul, astfel:

  • DJ 207 F, Pădureni – Ilieși
  • DJ 252 Ocheni – Găiceana
  • DJ 252 B Gioseni – Bâzga
  • DJ 252 F Bărtășești – Brad
  • DJ 156 B Blăgești – Băsești
  • DJ 156 H Runc – Limita de județ Neamț

Datorită ninsorilor abundente și a depunerilor de zăpadă în cantități însemnate, în cursul zilei de ieri, s-a circulat  îngreunat între localitățile Bacău și Faraoani, pe DN2. De asemenea, în intervalul orar 15.00 – 18.00, pe DN2, între localitatea Bacău și limita de județ, către Vrancea s-a circulat cu restricție de tonaj – 7,5 t.  Incepând cu ora 13.00, pe DN 11, între localitățile Bacău și Onesti se circula  cu restricție de tonaj – 7,5 t, iar între localitățile Onești și Oituz se circula cu restricție de tonaj – 3,5 t. Pe drumul DN2G, între localitățile Bacău și Moinești se circula  cu restricție de tonaj – 7,5 t.

Circulația în zonele aglomerate a fost dirijată de echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean, pentru a se evita sau diminua cât mai mult posibil blocajele și accidentele în trafic.

Începând cu ora 21.00, din seara zilei de ieri, 19 noiembrie a.c.,  pe toate drumurile naționale de pe raza județului Bacău se circulă fără restricție.

De asemenea, în cursul după-amiezii de ieri, localitățile Sascut, Pîrgărești, Bogdănești și Oituz au fost afectate total de nealimentare cu curent electric, iar localitatea Urechești, a fost afectată parțial. Au fost afectate parțial 2 linii electrice, 28 posturi de transformare și 3250 de consumatori nealimentați. S-a acționat cu  echipe de specialitate pentru remedierea defecțiunilor, consumatorii afectați alimentându-se din generatoare proprii,  astfel că, potrivit informării Delgaz Grid de la ora 06.00, în această dimineață, nu mai erau consumatori casnici afectați. Se mai lucra pentru remedierea defecțiunilor în anumite zone din municipiul Onești, la o linie electrică și 2 posturi de transformare.

Echipaje ale Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bacău, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului Județean de Jandarmi,  precum și ale Serviciului Județean de Drumuri și Secției Drumuri Naționale Bacău au acționat permanent pentru degajarea carosabilului, asigurarea traficului și protejarea populației.

Potrivit informării meteorologice, în intervalul 20 noiembrie, ora 06.00 – 21 noiembrie, ora 10.00, sunt prognozate fenomene de polei, precipitații moderate cantitativ – ploaie, ninsoare și precipitații mixte la munte, intensificări ale vântului.

Până în prezent, nu au fost semnalate probleme deosebite în județ.

Situația este monitorizată permanent, sub coordonarea prefectului și subprefectului judetului Bacău, doamna Maricica Luminița Coșa și domnul Valentin Ivancea, în vederea limitării și înlăturării efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase anunțate în această perioadă.