Fac un apel la responsabilitate, înțelepciune și solidaritate. Împreună vom trece și peste această încercare!

Situația de urgență, decretată în România de președintele Klaus Iohannis, nu trebuie să creeze panică și cetățenii trebuie să înțeleagă că, în acest moment,  statul poate  acționa mai rapid și mai eficient, în lupta pentru prevenirea răspândirii epidemiei de coronavirus. Toate structurile teritoriale ale autorităților și instituțiilor publice centrale, precum și restul autorităților locale vor acționa integrat, sub coordonarea prefectului, instituție care va asigura aplicarea unitară a dispozițiilor autorităților publice centrale.

În aceste condiții, fac un apel la toți factorii responsabili, la primari, la șefii instituțiilor publice și la mass-media, pentru o comunicare eficientă, astfel încât în spațiul public să ajungă doar informații oficiale și verificate, care să nu creeze confuzie.

La nivel județean, s-a constituit Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), organism care gestionează întreaga situație, funcționează ca un centru de comandă, va asigura sprijin logistic pentru toată problematica semnalată și va susține DSP în întreaga sa activitate. CJCCI este operațional 24 de ore din 24 și este format din reprezentanți ai tuturor instituțiilor statului cu atribuții în gestionarea epidemiei: DSP, ISU, Jandarmi, Poliție, IGSIC, ITM etc. Numărul de telefon 0729.30.01.30 este la dispoziția tuturor celor care doresc să semnaleze cazuri de îmbolnăviri sau suspiciuni.

Starea de urgență presupune câteva măsuri obligatorii: toate persoanele care sosesc din străinătate, din zonele roșii, vor sta în carantină timp de 14 zile. Persoanele care intră în România din zonele galbene vor sta în regim de izolare la domiciliu. Acolo unde este posibil, instituțiile publice și agenții economici vor permite angajaților să lucreze de acasă, pentru a se limita deplasările.

Vreau să le mulțumesc medicilor și asistenților care, în aceste zile, stau în unitățile sanitare și se află în linia I și sunt convins că medicii de familie, care vor funcționa ca un prefiltru în relația cu DSP, își vor înțelege menirea.

Sunt convins că, împreună, vom trece și peste această încercare!

Liviu Miroșeanu

Prefectul județului Bacău