Eveniment încărcat de emoție și har

Prefectul Tudorita Lungu au participat marți, 4 ianuarie 2022, la evenimentul ce marchează împlinirea a 7 ani de la întronizarea primului arhiepiscop ales al eparhiei Romanului și Bacăului.

 În ziua de 4 ianuarie 2015, 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sute de preoți, stareți și starețe, alături de mii de credincioși au participat, la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, la slujba prin care Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost învestit în treapta de Arhiepiscop al istoricei eparhii a Romanului și Bacăului.

Cu acest prilej, prefectul județului Bacău a transmis un mesaj de suflet Arhiepiscopului Ioachim Bacăuanul: „Astăzi, suntem martorii unui eveniment care marchează 7 ani de activitate arhiepiscopală a Înalt Prea Sfințitului dr. Ioachim. În acest context, nu pot să nu remarc că vorbim de o perioadă care s-a scurs sub purtarea de grijă a lui Hristos – Pantocratorul și că numărul simbolic „7” amintește de plenitudinea harică exprimată de cele 7 daruri ale Duhului Sfânt. Prin urmare, această zi nu este una a tristeții, datorită scurgerii anilor, ci una a bucuriei, pentru că, prin timp, ne apropiem de centrul existenței noastre – Dumnezeu, Unul în Treime.

Sunt Prefectul județului Bacău și, în această calitate, vă spun că noi, cei de la Instituția Prefectului – Județul Bacău, mai avem un motiv de bucurie dat de activitatea comună pe care instituția noastră și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului o desfășoară în baza Acordului de parteneriat încheiat în ziua de 15 iunie a anului 2020. Astfel, în centrul preocupărilor noastre comune, se află sănătatea fizică și spirituală a persoanei, familiei și comunității, în baza principiului simfoniei pe care, în trecut, cele două „puteri”, religioasă și seculară, îl moștenesc de la mărețul Imperiu Bizantin.

Din punctul nostru de vedere, sunt motivații puternice care ne îndreptățesc să continuăm această colaborare pentru binele comun al locuitorilor din județul Bacău, pe care noi îi numim cetățeni, iar Înalt Prea Sfinția voastră îi numiți fii duhovnicești, având împreună convingerea că și unii și alții suntem în slujba acelorași persoane.

Sunt doar câteva dintre motivele pentru care urez Înalt Prea Sfinției Sale ca, și pe mai departe, să fie sănătos, plin de vitalitate și să aibă o păstorire binecuvântată, desfășurată alături de noi, în timp, dar având în centrul preocupărilor înveșnicirea, a neamului românesc și a Bisericii deopotrivă!”.