CU ALTRUISM & BUNĂ-CREDINȚĂ

Am depus jurământul de învestire în funcția de prefect al județului Bacău conștientizând că pe umerii Guvernului pe care-l reprezint în teritoriu apasă provocări fără precedent în istoria noastră recentă, la înălțimea cărora actuala guvernare e condamnată să se ridice.

Tranziția verde justă, transformarea digitală, implementarea PNRR sau negocierea programelor & axelor de finanțare aferente cadrului bugetar multianual 2021 – 2027 sunt oportunități pe care nu ne permitem să le ratăm.
Renunțarea la energia provenită din combustibili fosili și adoptarea energiei regenerabile, precum și impunerea la nivelul Uniunii Europene a unor exigențe de mediu mai mult decât ambițioase au deja consecințe pentru mulți cetățeni, ale căror facturi la energie prezintă creșteri considerabile.

Costul uman al tuturor acestor transformări profunde trebuie împărțit cât mai echitabil, astfel încât cei mulți – lipsiți de posibilități – să nu deconteze, de unii singuri, nota de plată.

Mandatul de prefect al județului Bacău va avea în considerare 3 piloni: exercitarea tutelei administrative & asigurarea legalității, coordonarea instituțiilor deconcentrate și gestionarea situațiilor de urgență.

Am în vedere constituirea unui grup de lucru pentru sprijinirea implementării celor mai importante proiecte la nivelul județului, prin eliminarea timpilor morți și a inerției birocratice inerente. În componența grupului vor fi responsabilizați direct conducătorii instituțiilor deconcentrate, alături de care vom asuma sarcina de a susține – prin emiterea în timp util a avizelor și autorizațiilor specifice – investiții precum cele prevăzute în aplicația POIM apă/canal (în valoare de aprox. 500 milioane euro) sau proiectele ce vor obține finanțare prin programul guvernamental „Anghel Saligny” (de care vor beneficia primăriile din județ).

Protecția mediului va constitui o prioritate, mai ales în contextul accentului tot mai apăsat pus – în plan european – pe acest domeniu, în raport de care vom manifesta un interes deosebit. Nu prin politizarea unor false probleme de mediu, așa cum am văzut că s-a întâmplat în ultimii ani, ci prin identificarea & combaterea riscurilor de mediu reale, înainte ca ele să devină iminente.

Îndrumarea și prevenția, acolo unde acestea își dovedesc cu adevărat eficiența, trebuie să ia locul sancțiunilor, al căror caracter punitiv nu contribuie întotdeauna la rezolvarea problemelor, mai ales după 2 ani dificili, în care populația și agenții economici s-au confruntat cu efectele negative ale pandemiei.

Absorbția fondurilor europene trebuie accelerată, îndeosebi la UAT-urile care au asigurată finanțarea, dar stau – de ani de zile – cu banii UE necheltuiți, așa cum se întâmplă, de exemplu, în municipiul Bacău unde proiecte de mobilitate urbană, totalizând peste 40 de milioane euro, așteaptă de 2 ani să fie implementate. Acești bani nu costă nimic și, odată puși la lucru, vor ameliora indiscutabil calitatea vieții în comunitate.

Pregătirea valului 5 al pandemiei rămâne una din atribuțiile principale ale Instituției Prefectului pe domeniul medical. Alături de instituțiile abilitate să conducă lupta împotriva Covid19 şi să organizeze sistemul sanitar, îmi propun să partajăm efortul combaterii pandemiei într-un mod cât mai sustenabil, astfel încât să evităm perspectiva nedorită a colmatării secțiilor de infecțioase & ATI din spitale.
Suprasolicitarea rețelelor şi echipamentelor medicale poate avea consecințe dramatice pe care trebuie să le preîntâmpinăm cu orice preț.

Mulțumesc întregii conduceri a PSD Bacău pentru încrederea acordată, concretizată în nominalizarea la înalta demnitate publică de prefect, și-i asigur pe primari că vor avea în mine un partener administrativ altruist & diligent, a cărui activitate se va desfășura sub comandamentul respectării legii și al bunei-credințe!

#AproapeDeOameni
#ÎmpreunăLaGreu