În județul Bacău, în după-amiaza zilei de 1 iulie 2018, au continuat acțiunile de prevenire a efectelor negative ale fenomenelor hidrometeorologice severe prognozate pentru această perioadă, precum și acțiunile de diminuare și eliminare a pagubelor în localitățile afectate.
S-a acționat cu 408 forțe și 89 de mijloace pentru protejarea și salvarea populației, diminuarea efectelor și remedierea defecțiunilor provocate de fenomenele hidrometeorologice periculoase, de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Bacău, Vrancea, Galați, Ialomița, Unitatea Ciolpani, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, Poliția Locală Bacău, Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, Drumuri Naționale, Serviciul pentru Gospodărirea Apelor, DelGaz Grid, Serviciile de voluntari pentru situații de urgență locale, Comitetele locale pentru situații de urgență.
Din datele centralizate până acum, în județul Bacău au fost afectate 31 de localități (municipiile Bacău, Onești, Moinești, orașele Tg. Ocna, Comănești, Slănic Moldova, Dărmănești, comunele Măgura, Mărgineni, Tamași, Gârleni, Ardeoani, Helegiu, Cașin, Buhoci, Oituz, Pîrjol, Izvoru Berheciului, Solonș, Berzunți, Berești Tazlău, Mănăstirea Cașin, Poduri, Sănduleni, Scorțeni, Valea Seacă, Corbasca, Parincea, Hemeiuși, Strugari), cu 902 gospodării, 31 de case inundate, 52,7 km străzi inundate, precum și 2,42 km DN, 27,7 km DJ, 127, 2 km DC si DS, 4,3 km DF. De asemenea, au fost afectate 42 de poduri, 89 de podețe, 4 punți pietonale, 1 stație 110kv, e stații de epurare a apei, 9 obiective economice, 382 ha teren agricol, 40 ha de pășune, 5 km rețea de apă, 3 km de canalizare, 99 fântâni și 1 parc comunal.
Potrivit informării Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul 02.07/15.00 – 03.07/24.00, județul Bacău se află sub avertizare Cod galben hidro, cu menținerea nivelurilor peste Cotele de apărare ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, în bazinul hidrografic Siret.
În prezent, se monitorizează debitele râurilor.
Prefectul județului Bacău se află în zonele afectate (Tg. Ocna, Slănic Moldova, Moinești), alături de conducătorii structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și ceilalți membri ai Comitetului județean pentru situații de urgență, unde se acționează pentru protejarea populației, evacuarea apei, remedierea defecțiunilor și diminuarea pagubelor.