A fost efectuată o nouă analiză a stadiului implementării în luna iunie a Programului pentru școli pe tema asigurării alimentelor în unitățile de învățământ

În Comisia județeană care monitorizează implementarea Programului pentru școli pe tema asigurării alimentelor în unitățile de învățământ, au fost prezentate acțiunile desfășurate  în luna iunie în vederea  aplicării prevederilor H.G. nr. 460/2017 pentru aprobarea Programului pentru școli al României în perioada 2017-2023 și pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul școlar 2017-2018, de către instituțiile cu atribuții în acest domeniu de activitate, respectiv Consiliul Județean Bacău, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bacău, Direcția pentru Agricultură Județeană Bacău, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bacău, Direcția de Sănătate Publică Bacău, Oficiul Fitosanitar Bacău, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bacău.

Astfel, în conformitate cu prevederile art. 18 alin (3) din HG 640/2017 privind aprobarea Programului pentru școli al României pentru perioada 2017-2023, membrii Comisiei constituite prin Ordinul Prefectului nr. 333/2017 au fost invitați la o primă reuniune, pentru a fi consultați cu privire la lista produselor care vor fi acordate elevilor și preșcolarilor, în anul școlar 2018-2019, conform Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023.  La întâlnire au participat: subprefectul județului Bacău, domnul  Valentin Ivancea – coordonatorul comisiei, președintelel Consiliului Județean Bacău, domnul Sorin Brașoveanu,  directorul executiv, Direcția Achiziții Publice, Contracte – Consiliul Județean Bacău, doamna Mariana Mitruți, inspectorul școlar – Inspectoratul Școlar Județean Bacău, domnul Petru Bâzu, trezorierul șef – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bacău, doamna Liliana Țirică,  directorul executiv adjunct – Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare rurală Județeană Bacău, domnul Solomon Adrian, comisar – Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bacău, domnul Adrian Roșca,  directorul executiv – Direcția Județeană pentru Sănătate Publică Bacău, doamna Mihaela Arim,  coordonatorul Oficiului Fitosanitar Bacău, domnul Cezar Rădescu,   și  consilierul Milia Carmen – Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a Județului Bacău.

 

Direcția de Sănătate Publică a județului Bacău a realizat  activități distincte de promovare a alimentației sănătoase în școli și grădinițe, încheind în acest sens 4 parteneriate. Astfel, s-au desafășurat: acţiunea interactivă, din cadrul Proiectului „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, cu preşcolarii de la Grădiniţa „Dumbrava Minunată” – Şcoala Gimnazială „Octavian Voicu” Bacău cu activităţi de informare, prelegere, prezentare filmuleţe cu cântece la temă, degustare de fructe, jocuri cu baloane, cântece şi dansuri cu copii şi cadrele didactice participante și postare de poze în mediul online; acţiunea interactivă pe tema alimentației sănătoase și a mişcării cu elevii de la Colegiul Tehnic de Comunicaţii „N.V. Karpen” Bacău  cu activităţi de informare, prelegere, dezbatere, prezentare reţete alternative sănătoase; citirea corectă a etichetelor produselor alimentare, rezolvare ghicitori, sesiune de întrebări şi răspunsuri, distribuire de materiale informative și postare de poze în mediul online; acţiune interactivă pe tema alimentației sănătoase și a mişcării cu elevii de la Școala ”Liviu Rebreanu ” Comănești   cu activităţi de informare, prelegere, dezbatere, prezentare reţete alternative sănătoase, citirea corectă a etichetelor produselor alimentare,  expunere lucrări ale elevilor pe tema alimentației sănătse, rezolvare ghicitori, sesiune de întrebări şi răspunsuri, distribuire de materiale informative și postare de poze în mediul online.

în baza prevederilor Hotărârii  Consiliului Județean nr.43/2018 au fost perfectate următoarele contracte de achiziție publică: servicii de organizare evenimente (concursuri tematice) pentru implementarea măsurilor educative care însoțesc distribuția fructelor în cadrul Programului pentru școli al României (evenimentele cu tema ,,Beneficiile consumului de legume și fructe”, la care au participat un număr de 41 unități de învățământ cu personalitate juridică); servicii de organizare evenimente (concursuri tematice) pentru implementarea măsurilor educative care însoțesc distribuția laptelui și produselor lactate în cadrul Programului pentru școli al României (tema: ,, Consumi lactate, crești sănătos”, la care au participat un număr de 30 unități de învățământ cu personalitate juridică).