Comunicat – Masuri pentru combaterea violentei in scoli

Prefectul județului Bacău, domnul Lucian Bogdănel, a convocat astăzi, împreună cu conducerea Inspectoratului Şcolar Județean, pe cei peste 300 de directori/directori adjuncți ai unităților educaționale din jud. Bacău, la o şedinţă de lucru având ca temă centrală combaterea violenței şcolare, a fenomenului de bullying şi consolidarea frontului comun împotriva acestor tipuri de comportamente agresive.

În cadrul #Inspectoratului va fi înființată o structură antibullying, cu personal avizat, în cadrul căreia va fi operaționalizat #TelVerde (inclusiv pe aplicația WhatsApp), unde se vor putea sesiza cazuri de violență şcolară.

Printre măsurile adoptate, #şcolile îşi vor actualiza regulamentele de organizare şi funcționare, cât şi cele de ordine internă, cu responsabilități concrete derivate din strategia aprobată astăzi, de IŞJ. În funcție de gravitatea cazurilor semnalate, soluțiile vor fi adoptate la nivelul fiecărei şcoli, prin notificarea şi cu suportul IŞJ sau, dacă situația o cere, cu implicarea directă a organelor de forţă, ale căror atribuții şi competențe vizează spectrul infracțional.

„Comisiile antibullying vor depăşi stadiul de existență (doar) scriptică şi vor desemna un responsabil şcolar cu urmărirea concretă a acestui fenomen la nivel de şcoală. În comisii vor fi cooptați reprezentanți ai părinților. Şcolile vor comunica periodic (lunar) către IŞJ situația cazurilor de bullying, iar întâlnirile cu directorii (precum cea de astăzi) vor fi organizate trimestrial. Tocmai pentru a monitoriza progresele înregistrate.

Le-am comunicat directorilor că doar punând umărul #împreună putem gestiona, realist, acest flagel, iar prin măsurile concret şi prompt asumate putem spera în regresul bullyingului.

Copiii nu vin la şcoală pentru a sfârşi cu capetele îndesate în closete! Am cerut, imperativ, directorilor să părăsească zona de confort şi să nu se mai complacă în iluzia, periculoasă şi naivă, că „oricum nu se va afla”. Sunt convins că următoarea întâlnire, de peste 3 luni, ne va găsi pe toți cu lecțiile mai temeinic învățate şi temele mai bine făcute!”, a declarat domnul prefect Lucian Bogdănel.