În urma apariției în presă a unor articole cu privire la spitalul modular de la Baza Letea, Instituția Prefectului Județului Bacău face următoarele precizări.
La acest moment, spitalul modular de pe raza administrativă a Municipiului Bacău nu este în patrimoniul Instituției Prefectului Județului Bacău, și, din informațiile pe care le avem la nivelul instituției, nici o altă autoritate din județul Bacău nu are în patrimoniu sau în administrare acest obiectiv.
Componentele spitalului modular au fost aduse pe raza administrativă a municipiului Bacău pe 24.05.2020, iar în urma procesului de recepție, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a constatat că UNIFARM nu a respectat cerințele din caietul de sarcini, drept pentru care nu a recepționat obiectivul. Acesta este și în prezent proprietatea UNIFARM.
În urma unei întâlniri care a avut loc la sediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din București, între prefectul Sorin Ailenei și dr.Călin Alexandru, adjunctul secretarului de stat Raed Arafat, din luna august 2020, IGSU a transmis că urma să reia corespondența cu UNIFARM pentru a găsi o soluție de comun acceptată pentru a finaliza procesul de predare-primire.
La nivelul Instituției Prefectului, ultima adresă înaintată către Inspectoratul General datează din 18.03.2021, adresă prin care prefectul Leonard Bulai solicită instituției o informare la zi cu privire la situația curentă a spitalului, adresă la care, până în acest moment, nu s-a înregistrat un răspuns.
„Este evident că în situația actuală, a creșterii numărului de cazuri de infectare, orice capacitate de tratare a pacienților din județul Bacău, și nu numai, este mai mult decât binevenită în măsura în care există această posibilitate. Ne dorim finalizarea procesului de recepție, cu remedierea tuturor deficiențelor constatate și operaționalizarea spitalului. În caz contrar, eliberarea amplasamentului pentru ca acesta să fie redat Municipiului Bacău ar fi o opțiune mai bună”, a declarat prefectul Leonard Bulai.
Vă reamintim că în ultimele luni, s-au făcut demersuri pentru creșterea capacității de tratare a pacienților de Covid 19, numărul de paturi crescând de la 325 în secții și 22 în ATI în decembrie 2020 la 367 în prezent, pe secții. La acestea se adaugă un număr de 38 paturi ATI și 12 paturi destinate terapiei acute pentru pacienții cu forme grave și severe Covid 19.
Prin Ordinul MS 434/ 2021 se prevede posibilitatea unităților sanitare să își adapteze circuitele astfel încât să poată gestiona cazurile de îmbolnăvire Covid 19.