COMUNICAT

PE PERIOADA MINIVACANȚEI DE REVELION STRUCTURILE DE ARME DIN JUDEȚUL BACĂU AU ASIGURAT ORDINEA ȘI LINIȘTEA PUBLICĂ FĂRĂ EVENIMENTE DEOSEBITE

În perioada 30 decembrie 2023 – 02 ianuarie 2024, structurile județene ale Ministerului Afacerilor Interne au acționat pe raza întregului județ, pentru a asigura cetățenilor, ordinea și liniștea publică, precum și desfășurarea în siguranță a evenimentelor specifice perioadei trecerii dintre ani, la care participarea publică a fost numeroasă.

Activităţile s-au desfășurat în sistem integrat, fiind implicate toate  instituţiile cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău a luat măsuri suplimentare în perioada trecerii dintre ani, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente cu impact asupra siguranţei publice.

În perioada de referință, s-a intervenit la 581 de evenimente, dintre care 502 sesizate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) 112. Au fost desfăşurate 13 acţiuni în vederea creşterii gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţă stradală şi siguranţă rutieră. Poliţiştii au acţionat suplimentar faţă de dispozitivul zilnic, în locurile unde s-au desfăşurat manifestări publice, în zonele cu aflux de persoane, precum şi pe principalele drumuri naţionale, în vederea evitării oricăror evenimente nedorite şi pentru fluidizarea traficului şi diminuarea riscului rutier.

În urma acțiunilor desfășurate, 15 persoane au fost depistate în flagrant delict, s-au aplicat 744 de sancţiuni contravenționale, în valoare de 260.000 de lei şi s-au confiscat sau indisponibilizat bunuri în valoare de 8.250 de lei.

Totodată, poliţiştii au retras 36 de certificate de înmatriculare şi au reţinut 59 de permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Dintre acestea, 3 au fost reținute pentru conducere sub influența alcoolului și 23 pentru abateri de la regimul legal de viteză.

În această perioadă, activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Ștefan cel Mare” Bacău a avut un caracter preponderent preventiv, iar misiunile au vizat în principal asigurarea măsurilor de ordine publică la spectacolele de datini și obiceiuri strămoșești, dar și la tradiționalul foc de artificii din 21 de localități din județul Bacău.

Structurile montane cu efectivele Posturilor de Jandami din Slănic Moldova și Târgu- Ocna au executat patrulări în aria de competență pentru a se asigura că toți turiștii prezenți în zona de munte se află în siguranță.

Din fericire, nu au existat situații de persoane care să se afle în pericol pe niciunul dintre traseele din zona de competență.

Jandarmii băcăuani au intervenit la 18 evenimente semnalate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau adresate direct instituției noastre, iar pe timpul misiunilor executate independent sau în sistem întegrat au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2100 lei, pentru fapte prevăzute de Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău a fost angrenată în acțiuni specifice pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, precum si pentru asigurarea și menținerea unui climat de siguranță în locurile unde un public numeros a participat la evenimentele și manifestările organizate de Anul Nou, în zona de responsabilitate, în localitățile Oituz, Berzunți, Dărmănești și Răcăciuni din județul Bacău, precum și Ruginoasa din județul Iași, unde, împreună cu polițiști și pompieri s-a acționat astfel ca manifestările tradiționale din ajunul Anului Nou să se desfășoare în cele mai bune condiții de siguranță pentru cetățeni.

În primele zile din 2024, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău  a fost prezență în localitățile Păunești din județul Vrancea și Borca din județul Neamț, dar și în localitatea Oituz, pentru a asigura buna desfășurare a spectacolului oferit de cetele de urători din comunitate, colindele de pe 1 ianuarie și „spartul caprei” de pe 2 ianuarie, tradiții care atrag în fiecare an un public numeros.

Misiunile desfășurate în această perioadă au avut un caracter predominant preventiv, iar în urma prezenței active și a dialogului constant cu membrii comunităților, recomandările noastre au fost respectate, fiind aplicată o singură amendă contravențională, în valoare de 1000 de lei, pentru o faptă prevăzută de Legea 61 din 1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

De la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. Constantin Ene” al județului Bacău, peste 400 de pompieri s-au aflat la datorie, pregătiți să gestioneze cu promptitudine solicitările venite din partea cetățenilor.

Astfel, în perioada menționată,   subunitățile   de   intervenție   din   cadrul   ISUJ   Bacău   au   răspuns   unui   număr   de  75 solicitări primite pe Numătul Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Cele mai multe intervenții au constat în acordarea ajutorului medical de urgență, respectiv 29 astfel de cazuri.

De asemenea, în această perioadă, salvatorii au intervenit pentru lichidarea a 23

incendii, în 6 misiuni   pentru  asistența persoanelor,  într-o misiune  pentru  descarcerare,  au executat  o misiune  pentru  salvarea animalelor  și au gestionat  alte 15 intervenții în sprijinul  comunităților.

În afara misiunilor dispuse la nivel operativ, o atenție sporită a fost acordată prevenirii evenimentelor   care   pot   fi   generate   de   nerespectarea   măsurilor   din   sfera   apărării   împotriva incendiilor. Astfel, inspectorii de prevenire au executat controale la unitățile de turism  și agrement, unde a fost preconizată prezența unui public numeros.

În urma acestor acțiuni, au fost verificate 13 unități de turism  și alimentație publică, dintre care 7 funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.

Pe timpul controalelor, au fost constatate 89 de deficiențe, sancționate contravențional astfel: 73 de avertismente  și 16 amenzi în cuantum de 349.000 lei.

Totodată, în   urma   acțiunilor   executate   de   inspectorii   de   prevenire,  pentru   unul   dintre  obiective, a  fost   dispusă  măsura   complementară   de   oprire   a   funcționării   ori   utilizării, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, iar un alt obiectiv, căruia i-a fost aplicată aceeași măsură la începutul lunii ianuarie 2023, a fost resigilat, până la obținerea autorizației de securitate la incendiu.

Ca urmare   a unor   informații apărute în spațiul   public, de la nivelul Inspectoratului   pentru Situații   de Urgență „Mr. Constantin Ene” al Județului Bacău se face precizarea că prevenirea situațiilor de urgență, în scopul asigurării condițiilor de siguranță, reprezintă o activitate cu caracter permanent, prin urmare, inspectorii de prevenire desfășoară frecvent acțiuni de control  și instruire pe linia apărării împotriva incendiilor, la operatorii economici  și instituțiile publice din județ, iar unitățile de turism  și alimentație publică, fac obiectul controalelor tematice, cu precădere în perioada sărbătorilor legale, când este preconizată prezența unui număr mare de turiști, în astfel de spații. Sancțiunile și măsurile legale au fost dispuse și aplicate și în anii anteriori acolo unde s-au identificat încălcări grave ale cerinței esențiale de securitate la incendiu.

Siguranța cetățenilor și prevenirea situațiilor de urgență, rămân principalele preocupări ale ISUJ Bacău  și în anul 2024, motiv pentru care astfel de acțiuni vor continua.

Inspectorii de prevenire din cadrul ISUJ Bacău vor oferi în continuare  sprijinul   necesar, prin   acordarea   de   asistență   tehnică   de   specialitate, pentru   obținerea  autorizației   de   securitate   la   incendiu,   precum  și   prin   aducerea   la   cunoștință   a   modificărilor legislative  din  sfera   de   competență,   cetățenilor  și   factorilor   implicați   în   procesul   de   avizare-autorizare.

Specialiștii Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pentru consumul şi dependența de droguri, astfel, la linia telefonică verde, 0800.870.070, 13 persoane au fost consiliate și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Naționala Antidrog.

În contextul sărbătorilor care urmează, Boboteaza și Sf. Ion, cetățenii care participă la evenimente cu număr mare de persoane, sunt îndrumate să nu consume alcool în exces sau droguri, să manifeste prudență în trafic și în relațiile cu persoanele necunoscute și să ceară ajutor dacă cineva se află în pericol.

Totodată, recomandăm cetățenilor să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, care acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.

Reamintim că specialiștii Agenției Naționale Antidrog oferă, gratuit și confidențial, asistență integrată medico-psiho-socială, iar persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0 800 870 070, să se adreseze Centrului de Prevenire, Evaluare si  Consiliere Antidrog Bacău sau să sune la numărul unic de urgență 112.

Îndemnăm toți cetățenii să fie responsabili, preventivi   și   să   acționeze în conformitate cu legislația în vigoare.

Le mulțumim celor care au ales să petreacă această minivacanță în mod responsabil și vă asigurăm că și în anul 2024 structurile județene ale Ministerului Afacerilor Interne vor acționa cu aceeași responsabilitate de a veghea la siguranța cetățenilor!