COMUNICAT

Prefectul județului Bacău, domnul Lucian-Gabriel Bogdănel a participat astăzi, 20 iunie 2023 la Cursul Festiv al Absolvenților Universității Vasile Alecsandri din Bacău

În prezența rectorului Universității Vasile Alecsandri din Bacău, prof.univ. dr.ing.Carol Schnakovszky, prefectul județului Bacău,domnul Lucian-Gabriel Bogdănel, a luat parte alături de distinși profesori și merituoși absolvenți, la Cursul Festiv al Absolvenților, promoția 2023 (a 60 a promoție).
Prefectul județului Bacău, domnul Lucian-Gabriel Bogdănel s-a adresat onoratei prezențe, atât din calitatea sa actuală-cea de prefect, cât și din cea de fost student și absolvent al Universității Vasile Alecasandri din Bacău:
“Dați-mi voie ca, înainte de a-mi începe intervenția, prilejuită de momentul festiv pe care-l marcăm azi, să adresez felicitările mele călduroase tuturor celor peste 2000 de studenți din Promoția 2023 a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău!
FELICITĂRI, dragi studenți – felicitări pentru strădaniile voastre care își găsesc, aici și acum, binemeritata încununare!

Ceea ce urmează să vă spun e mai degrabă perspectiva unui absolvent de școală umanistă, iar faptul că mă adresez unui auditoriu alcătuit într-o proporție considerabilă din absolvenți de studii circumscrise profilului real este un detaliu semnificativ raportat la ce aș dori să vă transmit.

Două provocări stau, dragi absolvenți, în calea devenirii voastre și de modul în care veți confrunta și gestiona aceste provocări depinde, în bună măsură, reușita carierelor dumneavoastră, într-o lume în care incertitudinea a devenit noua normalitate:

Prima provocare – tehnologia și galopanta ei dezvoltare care ne silește pe toți, inclusiv pe dumneavoastră, să ne „updatăm” – în permanență – cunoștințele & aptitudinile pentru a rămâne competitivi și relevanți. Dar omul nu este actualizabil precum un gadget, căruia îi instalăm ultima versiune, și veți vedea că în anii ce vor veni tot mai mulți compatrioți care, fără voia lor, nu mai țin pasul cu noile evoluții vor fi abandonați pe peron de trenul progresului tehnologic. Mulți își vor pierde locurile de muncă, substituiți de inteligența artificială. Se întâmplă deja.
E de datoria noastră, a tuturor, să contribuim la construirea unei comunități/societăți mai incluzive, în care nimeni nu e lăsat în urmă și în care toți acești oameni își vor găsi un loc sub soare, chiar dacă deprinderile & aptitudinile lor au foarte puține lucruri în comun cu domeniul – necunoscut pentru ei – al noilor tehnologii și tot ceea ce presupun ele.

A doua provocare – mitul succesului facil, pe care am construit o cultură mercantilistă, a acumulării cu orice preț, care acum ne joacă feste pentru că subminează, cu repeziciune, tocmai modelul meritocratic al școlii, sub promisiunea câștigului imediat. Acel model considerat de unii învechit după care, dacă erai sârguincios, dacă îți toceai coatele la biblioteca Universității, dacă învățai în sesiune și terminai facultatea printre primii munca îți era recunoscută și, în cele din urmă, recompensată după merite.
La ce bun să mai învățăm, astăzi, când ne putem face viața profitabilă – de timpuriu și îndestulător din punct de vedere financiar – devenind cu doar un click cumpărători de criptomonede, „influenceri”, „tiktokeri”, vloggeri, consilieri de dezvoltare personală și așa mai departe (enumerarea „îndeletnicirilor” poate continua).

Bineînțeles că puteți porni și dumneavoastră pe drumul succesului facil, puteți îmbrățișa mirajul câștigului imediat, dar vă asigur că – pe termen mediu și lung – veți fi deziluzionați de acest tip de existență care privilegiază ambalajul în detrimentul conținutului, aparența în dauna substanței. Aparențele înșeală întotdeauna, dar faptul că dumneavoastră vă aflați astăzi aici, în această sală, la capătul studiilor universitare este mărturia incontestabilă că lupta nu e încă pierdută și că a face școală rămâne lucrul cel important în jurul căruia ne croim viețile, dându-le sens.

Vă felicit încă odată pentru că ați ajuns în acest punct, dar să știți că acest final, ca orice final, anunță – de fapt – începutul unui nou capitol din viețile voastre. Pășiți în el cu încredere și mult curaj!.”